
Piața muncii este zidul de care mă tot lovesc în ultimile luni, în legătură cu ambele start-up-uri pe care le-am lansat în ultimii doi ani. Pe de o parte, oamenii caută locuri de muncă atractive, pe de altă parte - instituțiile publice sau cele private se tot vaită că nu au angajați sau, mai ales, nu dau peste oamenii potriviți.
Tot mai mult se înțelege că oamenii sunt marele capital al oricăror companii sau instituții, nu procesele, nu inovațiile, nu strategiile, ci oamenii.
Echipele fac ca toate celelalte menționate mai sus să se întâmple. După pandemie, formatul de relaționare de muncă s-a schimbat, companiile au aplicat modelul hibrid, iar angajații nu mai vor să iasă din asta. Pe de altă parte, s-a creat o generație nouă de angajați, care sunt mai puțin concentrați, mai puțin loiali și mai interesați de afirmare socială, de regăsire și reinventare. Ce fac companiile când au o fișă de post arhaică pusă în fața unui neo-angajat? Sau și mai, ce fac acele companii care sunt incognito pe partea de reputație, dar care vor să-și tragă oameni din piață? Cum aleg potențialii angajați companiile în care vor lucra? Merg pe oferta fierbinte sau se aliniază cu acele companii care comunică despre valorile și filosofia lor?
Pe de altă parte, organizațiile caută oameni universali, să poată face tot, repede, ieftin și impecabil. Cu jumătate de salariu la plic, cu ore peste program, cu 3 limbi la activ și cu promisiunea că nu vor cere concediu medical în viitorii 3 ani.
CE ARE ÎN MENIU ACEST EMPLOYER BRANDING?
ILUZIA SINDROMULUI: NU EXISTĂ OAMENI DE NEÎNLOCUIT
PUTEREA ZVONURILOR PE PIAȚA MUNCII
PROPUNEREA DE VALOARE A ANGAJATORULUI (PVA)
CINE SE OCUPĂ DE EMPLOYER BRANDING?
PRIMII PAȘI ÎN EMPLOYER BRANDING
ÎN LOC DE EPILOG
Poți face diferența
Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.
Vezi și aceste știri

OPINIE | Kit-ul de rezistență emoțională în război și de ce e nevoie de un crez și o cauză pentru a-ți apăra țara

OPINIE | Ouăle de Paști, propaganda și drumul către democrație. Ce îi lipsește comunicării politice și ce lecții putem învăța de la Kiev

OPINIE | Mai ții sau nu un om de PR în companie? Noua față a relațiilor publice
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
