Panglica Sfântului Gheorghe, în buletinele de știri. Cum au reflectat cinci posturi TV acest subiect

Panglica Sfântului Gheorghe, în buletinele de știri. Cum au reflectat cinci posturi TV acest subiect

Tematica interzicerii acestor simboluri, cu accent pe Panglica Sfântului Gheorghe, s-a regăsit în majoritatea buletinelor de știri. Centrul pentru Jurnalism Independent a decis să urmărească cum au fost informați telespectatorii de către 5 cele mai vizionate posturi de televiziune la nivel național (potrivit studiului de audiență realizat de CJI în decembrie 2021 - Prime TV, Moldova 1, Jurnal TV, NTV Moldova și Primul în Moldova). Astfel, Primul în Moldova și NTV Moldova au abordat subiectul interzicerii Panglicii Sfântului Gheorghe și a altor simboluri într-o manieră dezechilibrată și lipsită de echidistanță, în câteva cazuri.

Optica dezechilibrată a televiziunilor afiliate PSRM

De la votarea proiectului în lectură finală și până la promulgare, postul Primul în Moldova a difuzat zilnic știri ce au vizat subiectul (cu excepția zilelor de weekend).

„Pe 15 aprilie, postul a difuzat un reportaj dezechilibrat de la protestul din nordul Republicii Moldova, cu titlul „Panglica bicoloră, apărată la Bălți”. „La acțiune au participat membrii Partidului Socialiștilor de la nordul țării și simpli cetățeni. În cadrul mitingului, participanții s-au arătat revoltați de decizia impusă de actuala guvernare”, ne-au informat jurnaliștii și au citat masiv mai multe voci critice. În materialul video, deputatul BCS Alexandr Nesterovschi a îndemnat cetățenii inclusiv să iasă în stradă pentru a-și revendica drepturile. „Nu permitem nimănui să ne ia Victoria!”, a spus el de pe scenă”, se arată în analiză.

Potrivit postului TV, „parlamentarii socialiști, prezenți la acțiunea stradală, susțin că prin interzicerea Panglicii Sf. Gheorghe guvernarea încearcă să sustragă atenția de la scumpirile care se produc zilnic”, fiind citată direct Irina Lozovan, o altă deputată BCS, cu acuzații referitoare la creșterea prețurilor, în primul rând la gaz sau electricitate. „Și bătrânii veniți la miting, inclusiv veteranii de război, declară că nu vor permite ca prin această decizie să fie ștearsă memoria eroilor care au murit pe câmpul de luptă”, au continuat autorii reportajului, aducând drept dovadă intervenția unei singure manifestante în etate și completând materialul cu secvențe în care participanții au intonat cântece din perioada sovietică. La final, reporterul a ținut să precizeze doar că „majoritatea parlamentară care a adoptat amendamentul și-a motivat decizia prin faptul că în Republica Moldova nu pot fi promovate însemne care se regăsesc în prezent în războiul din Ucraina”. Materialul nu a fost echilibrat cu intervenții directe ale reprezentanților PAS, care să argumenteze necesitatea modificărilor votate sau să vină cu o replică la criticile despre scumpiri. Au lipsit și opinii alternative, care să contribuie la formarea unei imagini complete asupra problemei.

În ziua în care președinta Maia Sandu a promulgat legea, pe post au fost puse două știri la subiect. Prima a vizat semnarea decretului, fiind citați șefa statului și autorul inițiativei, deputatul PAS Lilian Carp. Al doilea material a informat despre faptul că PSRM condamnă decizia președintei, fiind citate pasaje dintr-o declarație oficială a secretarului executiv, Vlad Batrîncea. Totodată, postul a precizat despre faptul că formațiunea a atacat anterior prevederile acestei inițiative la Curtea Constituțională, iar magistrații au refuzat să examineze cererea odată ce, la momentul sesizării Curții, legea nu era adoptată.

NTV Moldova a abordat evenimentele legate de interzicerea panglicii negru-oranj într-o cheie similară, scoțând în prim-plan perspectiva socialiștilor și comuniștilor. Și acest post a recurs pe alocuri la amestec dintre fapte și opinii. „Dezbaterea asupra lui [proiectului] s-a lăsat cu scandal, iar deputații BCS au încercat să blocheze accesul la tribuna Parlamentului pentru a zădărnici adoptarea”, au relatat jurnaliștii pe 14 aprilie cu referire la votarea documentului în lectură finală. Știrea a fost structurată similar celei de la Primul în Moldova, sunt citate aceleași surse din Legislativ, se face trimitere la o declarație oficială a PSRM, iar la final se precizează că „deputații PAS au replicat în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de lege că propaganda războiului, asociată cu victoria în cel de-al Doilea Război Mondial este o ofensă”.

Spre deosebire de Primul în Moldova, postul NTV Moldova a informat pe 14 aprilie și despre faptul că „persoane necunoscute au desenat noaptea trecută litera Z pe blindata-monument al eroilor căzuți la datorie în timpul războiului de la Nistru, la Bălți”, denumindu-le „Provocări în nordul țării”. În cazul știrii despre promulgarea legii, televiziunea a citat-o pe larg pe Maia Sandu și a ținut să accentueze că „opoziția a condamnat vehement această lege, pe care a calificat-o drept cea mai rușinoasă acțiune a guvernării PAS”. O altă știre scurtă s-a referit la reacția Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, care a condamnat decizia de a interzice panglica bicoloră.

Tabloul evenimentelor la celelalte posturi TV

Postul public de televiziune a informat neutru despre interdicțiile votate în lectură finală în Legislativ, pe 14 aprilie, cu secvențe din cadrul dezbaterilor,  detalii despre faptul că parlamentarii comuniști „au afișat la tribuna centrală simbolurile militarismului sovietic, iar fostul președinte Vladimir Voronin a cântat”.  Pe 19 aprilie, Moldova 1 a difuzat o știre despre promulgarea legii de către șefa statului. „Ea a condamnat folosirea zilei de 9 Mai pentru justificarea crimelor de război. Interdicția nu vizează comemorarea celor căzuți în al Doilea Război Mondial. Totuși, Ambasada Rusiei a reacționat imediat cu o interpretare proprie a istoriei și învinuiri”, potrivit jurnaliștilor, care au citat-o direct pe Maia Sandu și au făcut trimitere la o postare de pe Facebook a instituției diplomatice. În același buletin, televiziunea a dedicat o știre reacției critice a PSRM, citând din comunicatul formațiunii.

Prime TV a abordat evenimentele în cadrul a două știri în perioada vizată, una despre votarea inițiativei legislative și alta despre decretul semnat de Maia Sandu. „Scandal la Parlament”, a enunțat prezentatorul buletinului de știri în primul caz, cu referire la blocarea tribunei centrale a Parlamentului de către deputații comuniști și discuțiile în contradictoriu din timpul examinării inițiativei. După difuzarea mai multor secvențe și intervenții ale parlamentarilor din ambele tabere, autorii știrii au precizat: „Recent, Ministerul Apărării a anunțat că autoritățile de la Chișinău au somat pacificatorii ruși din regiunea transnistreană să nu mai folosească simbolul Z pe uniformă și tehnică”. În cadrul celei de-a doua știri, postul TV a echilibrat intervențiile extinse ale Maiei Sandu din cadrul briefingului din 19 aprilie cu reacția ex-președintelui Igor Dodon, care „a îndemnat oamenii să iasă în număr cât mai mare pe 9 Mai și să participe la un marș al Victoriei”. „Recent, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova se așteaptă ca Chișinăul să se abțină de la acțiuni care dăunează relațiilor bilaterale, iar Ambasada Federației Ruse la Chișinău a declarat că interzicerea panglicii distruge fundamentul istoric și al dreptății. De cealaltă parte, Ministerul Afacerilor Externe a îndemnat Federația Rusă să se abțină de la implicarea în procesele interne și democratice din țara noastră”, au conchis jurnaliștii.

„Vot final: Fără panglică, Z și V”, a titrat Jurnal TV în buletinul de știri din 14 aprilie. „În Parlament s-a declanșat un adevărat scandal”, au concluzionat jurnaliștii cu amestec dintre fapte și opinii. Parlamentari din ambele tabere au fost citați atât direct, cât și indirect. Ei au completat în contextul intervenției liderului PSRM: „În pofida precizărilor, colegii lui Vladimir Voronin au refuzat să deblocheze tribuna Parlamentului. Așa că unii deputați l-au ironizat pe liderul comuniștilor, care ar fi declarat anterior că Ștefan cel Mare și Sfânt ar fi purtat Panglica Sf. Gheorghe, chiar dacă acest simbol militar țarist a apărut la peste 260 de ani de la moartea domnitorului”.  

Pe 19 aprilie, în știrea cu titlul „Fără simboluri care ne învrăjbesc”, televiziunea a citat-o masiv pe Maia Sandu, atât direct, cât și indirect. Totodată, postul a inclus și reacția Ambasadei Rusiei la Chișinău, care „a scris în mesaj că panglica este un simbol al marii Victorii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. Imediat, jurnaliștii au intervenit cu o precizare: „Asta chiar dacă respectivul simbol a fost interzis în Uniunea Sovietică, fiind reintrodus abia după 2006”. În aceeași știre se vorbește despre refuzul Curții Constituționale de a examina sesizarea grupului de deputați socialiști, precum și despre faptul că panglica bicoloră a fost interzisă în Lituania și Letonia.

Toate cele trei canale și-au informat telespectatorii și despre vandalizarea blindatei din fața Brigăzii Infanterie Motorizată Moldova din Bălți, cu trimitere la informații oficiale ale Ministerului Apărării și Poliției.

Concluzia raportului de monitorizare

Codul serviciilor media audiovizuale obligă furnizorii de servicii media, la capitolul informării corecte, să asigure o „abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii”. Totodată, legea impune „asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”. În câteva cazuri, Primul în Moldova și NTV Moldova nu au respectat aceste principii, abordând subiectul interzicerii Panglicii Sfântului Gheorghe și a altor simboluri de o manieră dezechilibrată și lipsită de echidistanță, în favoarea Partidului Socialiștilor.

Totodată, în afara postului public de televiziune, celelalte patru instituții au recurs în unele situații la amestec dintre fapte și opinii. Asta în timp ce Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară dintre fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.   

Pe 14 aprilie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală un proiect de lege care interzice confecționarea, vânzarea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără literele V și Z, precum și Panglica Sfântului Gheorghe. Toate „justifică în linii generale agresiunea militară asupra Ucrainei”, potrivit exponenților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), promotorii inițiativei.

Conform prevederilor, pentru persoanele fizice, încălcarea interdicții presupune amenzi de până la 9.000 de lei sau între 30 și 60 de ore de muncă în folosul comunității, în timp ce persoanele juridice pot fi amendate cu până la 18.000 de lei. Inițiativa a generat dezbateri și polemici în cadrul ședinței Legislativului.

Parlamentarii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au criticat intenția majorității și au blocat tribuna. Totuși, proiectul a fost votat de 53 de deputați ai fracțiunii PAS.

Câteva zile mai târziu, pe 19 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea care interzice folosirea simbolurilor „ce promovează agresiunea militară”. „Nu avem nevoie de simboluri care ne învrăjbesc. Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii”, a declarat printre altele șefa statului. Potrivit decretului, noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Între timp, reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM) au lansat un șir de declarații la subiect, afirmând inclusiv că ar fi vorba de „acțiuni periculoase, care divizează puternic societatea”. Tot ei au sesizat Curtea Constituțională și au organizat un protest în orașul Bălți.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Sancțiunile pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe vor fi aplicate și în Găgăuzia, anunță șeful IGP (VIDEO)

Sancțiunile pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe vor fi aplicate și în Găgăuzia, anunță șeful IGP (VIDEO)

PSRM a contestat la CC legea prin care a fost interzisă panglica „Sfântul Gheorghe” și alte însemne

PSRM a contestat la CC legea prin care a fost interzisă panglica „Sfântul Gheorghe” și alte însemne

Legea care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia, semnată de Vlah

Legea care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia, semnată de Vlah

Curtea de Apel Comrat a suspendat hotărârea Adunării Populare a Găgăuziei prin care s-a permis utilizarea panglicii Sf. Gheorghe (DOC)

Curtea de Apel Comrat a suspendat hotărârea Adunării Populare a Găgăuziei prin care s-a permis utilizarea panglicii Sf. Gheorghe (DOC)

Ar putea fi cercetați PENAL! Ce riscă deputații din Găgăuzia care s-au pronunțat pentru panglica Sfântului Gheorghe

Ar putea fi cercetați PENAL! Ce riscă deputații din Găgăuzia care s-au pronunțat pentru panglica Sfântului Gheorghe

În Republica Moldova sunt interzise simbolurile „Z”, „V” și panglica „Sfantului Gheorghe”. Legea, publicată în Monitorul Oficial

În Republica Moldova sunt interzise simbolurile „Z”, „V” și panglica „Sfantului Gheorghe”. Legea, publicată în Monitorul Oficial

Advertoriale
Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Veste proastă pentru șoferi! De zece ori a fost majorată amenda pentru lipsa asigurării auto
 • 2
  Cesiu 137, stronțiu și iod 131: Explicăm ce conțin norii radioactivi și cum funcționează pastila de Iodură de potasiu în organism
 • 3
  Presa din Ucraina: În această dimineață au avut loc explozii pe peninsula Crimeea (VIDEO)
 • 4
  Râurile Europei sunt secate, iar oamenii de știință avertizează că seceta ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.