Un fost judecător, cercetat penal pentru că ar fi decis ilegal eliberarea cetățeniei moldovenești pentru cetățeni ruși

Un fost judecător, cercetat penal pentru că ar fi decis ilegal eliberarea cetățeniei moldovenești pentru cetățeni ruși

Procurorul General, Corneliu Gurin, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a unui fost judecător din cadrul Judecătoriei Străşeni. 

Din actul de sesizare, prezentat de Procurorul General şi probele administrate, rezultă o bănuială rezonabilă că acţiunile respectivului magistrat întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii privind pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii.

Potrivit materialelor procesului penal, respectivul magistrat a adoptat hotărâri contrare prevederilor legale, oferind în consecinţă posibilitatea de obţinere, de către cetăţeni străini, a actelor stării civile necesare pentru solicitarea cetăţeniei Republicii Moldova sau a României, în circumstanţe care prejudiciază grav imaginea statului pe plan extern.

Mai exact, pe 23 octombrie 2012, în baza unor copii neautentificate ale actelor, judecătorul a admis cererile a șase cetăţeni ai Federaţiei Ruse, ca rezultat, unele persoane deja au primit cetăţenia Republicii Moldova, fiindu-le eliberate buletine de identitate şi paşapoarte moldoveneşti.

Judecătorul a emis hotărările cu grave abateri de la prevederile legale, fără a dispune verificarea, prin intermediul Serviciului Stării Civile, a autenticităţii documentelor prezentate de solicitanţi, precizează Procuratura Generală.

Ulterior, prin deciziile Curţii de Apel Chişinău din anul 2014, hotărârile emise de respectivul magistrat au fost casate ca fiind adoptate contrar normelor de drept material şi procesual, iar Î.S.„CRIS Registru” a iniţiat procedura de retragere a cetăţeniei şi anularea actelor de identitate deja eliberate.

Odată eliberat acordul CSM, Procurorul General urmează să pornească în privinţa judecătorului urmărirea penală şi să dispună efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.