„Oraşul Kiev este semipustiu. Aproape 60-70% din populaţie nu se află în oraş. Peste tot sunt puncte de control, sunt militari peste tot, de fapt, orașul este practic numai militari şi trupe de pază. Nu există viaţă în oraşul Kiev. Benzinăriile nu au carburanţi, stau maşinile în rând zile întregi, uneori se lasă mașinile lângă stația PECO. Situaţia este destul de jalnică. Războiul, când îl vezi la faţa locului, îţi dai seama despre ororile care sunt acolo. (...) Am văzut cimitirul de tancuri care au fost distruse la Irpen, o movilă de fiare acolo de mii de tone de diferite tipuri de blindate, maşini cu petrol, care mergeau din urma coloanei. Lucrurile arată care e faţa adevărată a războiului. Centrele comerciale sunt distruse, bombardate”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.
Cât despre nealinierea Republicii Moldova la sancţiunile energetice împotriva Rusiei, Lilian Carp spune că delegația de la Chișinău a explicat situaţia oficialilor de la Kiev.
„Noi am explicat care este marea problemă: este vorba de resurse energetice. Sunt mai multe state care nu au făcut acest lucru, caută alternative. Am explicat şi noi: căutam aceste alternative şi încercăm să ajungem într-un viitor apropiat la acea independenţă energetică, lucru care nu e uşor de făcut, dar noi lucrăm acum pentru a găsi gaz de alternativă pentru Republica Moldova. Dacă vom lua volumul pe care îl consumă Republica Moldova, este un oraş mediu european şi suntem în căutare. Atunci când vom fi siguri că avem această siguranţă, din punct de vedere al resurselor energetice, noi vom lua altă decizie. Noi înţelegem unele declaraţii ale unor funcţionari de acolo, dar noi în 1992, în general, nimeni nu a fost alături, din contra, unii au mers împotriva noastră şi abia acum a fost recunoscut teritoriul din stânga Nistrului ca teritoriu ocupat, toţi 30 de ani de zile nimeni nu vedea acest lucru şi în 1992 am fost singuri împotriva imperiului”.
Amintim că tot în timpul vizitei delegației de la Chișinău la Kiev, președintele Radei Supreme din Ucraina, Ruslan Stefanciuk, a adresat o solicitare directă președintelui Parlamentului Republicii Moldova. Stefanciuk a cerut cele șase avioane MIG-29 din dotarea țării noastre. Solicitarea a fost refuzată de șefului Legislativului de la Chișinău, întrucât potrivit statutului de neutralitate al țării, Republica Moldova nu poate detașa echipament militar în alte state.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.