Ședință nocturnă de urgență: Deputații din Găgăuzia au adoptat o rezoluție care permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe pe 9 mai

Ședință nocturnă de urgență: Deputații din Găgăuzia au adoptat o rezoluție care permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe pe 9 mai

Adunarea Populară a Găgăuziei  s-a întrunit într-o ședință de urgență  în noaptea de 8 mai. Aleșii Poporului au adoptat în unanimitate o rezoluție care permite utilizarea Panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul Găgăuziei pe 9 mai.

În cadrul ședinței, deputații au condamnat decizia Camerei de Apel Comrat, care a suspendat astăzi decretul „Cu privire la organizarea și ținerea Panglicii Sf. Gheorghe” pe teritoriul UTA Găgăuzia, scrie gagauzinfo.md

După câteva discuții, deputații au adoptat o nouă rezoluție „Cu privire la simbolurile sărbătorii Zilei Victoriei”, permițând folosirea panglicilor negre și portocalii pe 9 mai. Decretul va fi valabil doar o zi - 9 mai 2022.

Toți cei 25 de deputați prezenți au votat pentru această decizie.

AGORA amintește că deputații din majoritatea parlamentară, cu 53 de voturi „pentru”, au aprobat amendamentul la Codul Contravențional, prin care se interzice utilizarea, pe teritoriul țării noastre a simbolurilor „Z”, „V” și a panglicii „Sfântul Gheorghe”.

La data de 3 mai bașcana Găgăuziei, Irina Vlah a aprobat legea care permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul autonomiei, după ce actul normativ a fost votat  în unanimitate de Adunarea Populară a Găgăuziei.

Anterior, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco a anunțat că legea respectivă adoptată de Adunarea Populară a Găgăuziei va fi contestată în instanță, întrucât ar fi un „precedent periculos” și ar încălca inclusiv Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei. Mai mult, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu a anunțat că Poliția va aplica prevederile legii aprobate de Parlamentul R. Moldova.

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea Codului Contravențional, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cele care dețin cu funcții publice, în cazul în care vor încălca aceste interdicții, riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Ulterior, la data de 5 mai, Curtea de Apel Comrat a suspendat hotărârea Adunării Populare a Găgăuziei prin care s-a permis utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul autonomiei. Decizia a venit la scurt timp după ce Guvernul a anunțat că va ataca în instanță decizia aleșilor locali.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.