Doi foști președinți, purtând panglica Sf. Gheorghe. Cum își justifică Voronin și Dodon gestul (VIDEO)

Doi foști președinți, purtând panglica Sf. Gheorghe. Cum își justifică Voronin și Dodon gestul (VIDEO)

Doi foști președinți ai Republicii Moldova, Igor Dodon și Vladimir Voronin au fost observați în timpul evenimentului de 9 mai purtând panglica Sfântului Gheorghe. Primul a menționat că fiecare cetățean are dreptul la opinie, inclusiv dreptul de a purta panglica. Cel de-al doilea a declarat că prin acest gest dă dovadă de maturitate politică. 

„Milioane de oameni au căzut, trebuie să fim serioși, responsabili de ceea ce a fost și cum a fost. Dau exemplu de maturitate politică, în pofida celor care azi temporar au ocupat fotoliul în Președinție, în Parlament și își bat joc de popor, de memoria acestuia și de victoria care a fost obținută cu atâta trudă, cu atâtea jertfe omenești” a spus Voronin. 

Întrebat ce va face dacă v fi amendat, deputatul a refuzat să ofere un comentariu și a spus că această situație va fi discutată ulterior.

„Eu consider că aprobarea legii prin care s-a interzis această panglică a fost o greșeală. Fiecare cetățean are dreptul la opinie și marea majoritate a cetățenilor azi sărbătoresc ziua victoriei. (...) Noi avem cu ce ne mândri, noi suntem urmașii învingătorilor în cel mai groaznic război. De asta eu cred că nu trebuie să ne temem”, a spus Igor Dodon. 

Fostul președinte a declarat că dacă va fi tras la răspundere administrativă pentru că a purtat panglica Sfântului Gheorghe va merge în instanța de judecată. 

 „Dacă cerea noastră nu va fi acceptată aici, vom merge la CtDEO. Este un caz similar în 2007, în Ungaria când s-a anulat o lege similară pentru că s-a demonstrat că nu corespunde Convenției drepturilor omului, articolul 20. De aceea vom merge și ne vom apăra poziția inclusiv în judecată și îi îndemn pe toți cetățenii R. Moldova care vor fi penalizați să se adreseze și juriștii mei o să se ocupe” a subliniat Igor Dodon. 

Menționăm că, potrivit legii, cetățenii care vor încălca riscă amenda contravențională pentru persoanele fizice de la 4.500 la 9.000 de lei sau 30-60 de ore în folosul comunității. Pentru persoanele cu funcție de răspundere, amendă de la 9.000 la 18.000 de lei. Iar persoanele  juridice riscă amendă de la 18.000 la 30.000 de lei. 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.