Uleiul vegetal a înregistrat o nouă scumpire, prețul acestuia fiind acum cu 25% mai mare, scrie mold-street.com. Potrivit sursei citate, în cele mai mari rețele de magazine alimentare din țară cumpărătorii vor trebui să scoată din buzunare 50 de lei pentru un litru. Astfel, uleiul care până nu demul costa între 36 și 39 de lei acum poate fi procurat cu 48-50 de lei.
În apărarea lor, comercianții susțin că de vină pentru noile scumpiri ar fi creșterea prețurilor la uleiurile vegetale.
Aceeași sursă notează că în lunile ianuarie-februarie costul uleiului vegetal a crescut cu 1,1%, iar în martie cu aproape 5,7%.
AGORA precizează că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în luna februarie la un nivel record. Analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continuie, ceea ce este un motiv de îngrijorare pentru investitori.
Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,8% în februarie, de la 5,1% în ianuarie.
Cât privește situația din Republica Moldova, Biroul Naţional de Statistică informează că prețurile medii de consum, în ultimele 12 luni, au crescut cu 18,52%.
La produsele alimentare s-au majorat cu 23,32%, la mărfurile nealimentare - cu 14,92% și la serviciile prestate populaţiei - cu 16,97%.
La mărfurile nealimentare, în ultimele 12 luni, creșteri mai semnificative de preț au fost înregistrate la carburanți, cu 8,8%, inclusiv la motorină – cu 9,9% și benzină – cu 8,5%.
Menționăm că la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022, rata inflației a atins cel mai ridicat nivel, după ce în ultima parte a anului 2021 a urcat la peste 10%, maximul din ultimii zece ani.
Vezi și aceste știri

Pericol la litru: Uleiul de palmier, opțiunea alimentară ieftină, dar care face sănătatea scumpă

Uleiul de floarea-soarelui s-a scumpit cu aproape 30%. Vezi cât costă un litru în magazinele din Chișinău (FOTO)

Uleiul de pește poate reduce agresivitatea la copii

FAO: produsele alimentare s-au ieftinit la finalul anului 2021. La nivel mondial, au scăzut prețurile la ulei și zahăr, dar s-au scumpit lactatele

Decizii BNM, în contextul nivelului înalt al inflației: Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, majorată la 15,5% anual
