Conflictul Rusiei din Ucraina pune presiune asupra Moldovei, exact când a început să încerce să rezolve grefele și alte probleme structurale. Invazia rusă a Ucrainei a declanșat o serie de împrumuturi care ar ajuta Moldova să suporte lovitura economică din războiul care se desfășoară alături. Lucrurile sunt atât de periculoase încât Fondul Monetar Internațional cere acum națiunilor să trimită numerar. Conflictul depune presiuni asupra națiunii ex-sovietice, exact când a început să încerce să rezolve grefele și alte probleme structurale, scrie Bloomberg.
Sursa citată spune că, Moldova este, în anumite privințe, încă prinsă între două lumi. Speră să adere la Uniunea Europeană, dar este încă legată de Moscova prin energie. Tensiunile cresc, de asemenea, pe teritoriul separatist pro-rus al Transnistriei, ridicând îngrijorarea că Moldova ar putea fi atrasă într-un conflict mai larg.
Războiul din Ucraina ar putea împinge Moldova să facă o ruptură decisivă cu trecutul. Guvernul a accelerat o ofertă de aderare la UE și, din februarie, are capacitatea tehnică de a trece de la rețelele rusești de electricitate și gaze la cele europene.
Cu toate acestea, cu inflația anuală de 22%, creșterea scăzând de la o creștere post-COVID de 14% în 2021 la o prognoză de 0,3% în acest an și exporturile și remitențele perturbate, conflictul ar putea încă destabiliza națiunea de 2,6 milioane de dolari.
Potrivit lui Rodgers Chawani, reprezentantul rezident al FMI în Republica Moldova, riscul principal este că se împrumută atât de mult pentru a salva țara de șocurile externe, încât să nu rămână bani pentru reformele interne.
„Problema este că ar putea deveni suprasolicitați. De aceea le cerem donatorilor bilaterali să ofere mai multe granturi”, a spus Chawani.
Regiunea Transnistreană a Moldovei
Moscova a sprijinit Transnistria încă de la războiul de pe Nistru la începutul anilor 1990.
Înainte de război, FMI a estimat că raportul dintre datoria publică și PIB a Moldovei va atinge 40% în 2022, de la 27,9% în 2019. Fondul evaluează orice va depăși 45%, va fii evaluat ca fiind nesustenabil pentru Moldova, potrivit lui Chawani.
Numai FMI a promis sprijin bugetar de aproximativ 815 milioane de dolari din decembrie (unele proiecte așteaptă aprobarea finală), deoarece încearcă să compenseze un deficit estimat de 1,7 miliarde de dolari - aproximativ 14% din economie - cu o mare parte din acest rezultat din cauza războiului.
Trading Moldova
Ponderea Rusiei în exporturile Moldovei a scăzut pe măsură ce a crescut cea a exporturilor în România.
O altă facilitate de 300 de milioane de dolari pentru ca Moldova să cumpere gaze naturale stocate așteaptă aprobarea consiliului de administrație al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și asta înainte de alte sute de milioane în infrastructură și alt sprijin din partea aliaților și instituțiilor internaționale. Luna trecută, UE a oferit 150 de milioane de euro.
Banii reflectă, de asemenea, un sentiment de încredere în actualul Guvern, scrie Bloomberg.
În 2018, UE a suspendat ajutorul pentru Moldova, epuizat de un carusel aparent perpetuu de angajamente nerespectate de reformă și scandaluri spectaculoase de spălare a banilor.
Un an mai târziu, Guvernul condus de Maia Sandu a venit la putere, angajându-se să îmbunătățească guvernarea, să curețe întreprinderile de stat care diminuează veniturile și să revizuiască o justiție politizată cronic. Aceste eforturi au fost încetinite de îndepărtarea ei temporară, urmată de COVID-19, creșterea prețurilor gazelor naturale și acum costurile războiului din Ucraina, inclusiv nevoia de a sprijini 450.000 de refugiați, dintre care 95.000 au decis să rămână.
Un alt cost de război îl reprezintă remitențele, care au adus economiei puțin sub 1,5 miliarde de dolari în 2020, mai mult de 10% din PIB. Deja în scădere, cota trimisă acasă de moldovenii care lucrează în Rusia, Ucraina și Belarus par să se prăbușească. Același lucru va fi valabil și pentru comerțul cu acele țări.
Cota Rusiei din remitențele trimise de moldoveni acasă a scăzut brusc.
Vestea bună, spune Giorgi Shagidze, directorul executiv la Moldova-Agroindbank SA, sau MAIB, este că sectorul bancar — în colaps în 2015 — este mai puternic, banca centrală are rezerve adecvate.
„Partea înfricoșătoare este ceea ce se întâmplă cu depozitele și investițiile interne și cu ieșirile ca urmare a conflictului”, a spus Shagidze.
Sute de mii de moldoveni au pașapoarte românești și își pot duce banii peste graniță către membrul UE dacă se simt nesiguri la Chișinău.
„Un pariu pe război”: podgoria expune riscuri în Moldova de primă linie
Potențial, cel mai slab punct al economiei Republicii Moldova este dependența sa energetică de lungă durată de o combinație dintre Gazprom din Rusia și Transnistria, unde planificatorii din epoca sovietică au concentrat cea mai mare parte a industriei republicii, inclusiv o centrală electrică pe gaz.
Până de curând, Moldova nu a avut alternativă. O interconexiune de gaze cu România s-a deschis în octombrie și, în timp ce Moldova a folosit-o pentru a cumpăra puțin gaz pe piața spot din Europa, prețul a fost de 10 ori mai mare decât a plătit Gazprom în perioada pandemiei. În octombrie 2021, Moldova a semnat un contract de gaze pe cinci ani cu Gazprom.
Odată cu adăugarea refugiaților la populație, consumul este în creștere. Iar gazul cumpărat din Rusia sub contract rămâne mult mai ieftin decât pe piața spot europeană.
Moldova are acum și o conexiune sincronizată la rețeaua electrică a Ucrainei. Totuși, țara noastră a prelungit pentru o lună un contract expirat cu compania electrică a Transnistriei, deoarece prețul acestuia era jumătate din cel oferit de Ucraina.
Angela Sax, șefa misiunii BERD în Moldova, vede o oportunitate pierdută. „Au trecut prin crize care trec direct de la pandemie la energie”, a spus Sax, în timp ce a lăudat înclinația reformistă a guvernului. „Fereastra de oportunitate nu este atât de lungă.”
Vezi și aceste știri

Drumul spre UE, pas cu pas: Cum s-a apropiat Republica Moldova de Uniunea Europeană (CRONOLOGIE)

Ce spune prim-ministra Republicii Moldova despre o potențială mobilizare militară

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europei: „Uniunea trebuie să ofere un sprijin susținut pentru întărirea rezilienței Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei”
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
