Ucraina ar intenționa să sisteze livrările de gaze spre Europa prin conductele de pe teritoriile ocupate. Reacția șefului MoldovaGaz

Ucraina ar intenționa să sisteze livrările de gaze spre Europa prin conductele de pe teritoriile ocupate. Reacția șefului MoldovaGaz

Compania Naftogaz din Ucraina a anunțat că va înceta, din 11 mai, tranzitul de gaze prin conductele ce trec prin regiunea ocupată Lugansk. Aceasta din cauza pierderii controlului asupra stației de compresoare Sohranivka, notează LIGA.Бизнес. Prin acest sistem trece aproape o treime din volumul destinat Europei. De altă parte, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, spune că nu există o înștiințare de la Gazprom despre eventuale întreruperi ale furnizării de gaze naturale.

Naftogaz a declarat că pierderea controlului asupra instalațiilor sistemului de transport al gazelor este un caz de forță majoră, care face imposibilă îndeplinirea obligațiilor la Sokhranivka și la stația de compresoare de graniță Novopskov.

Potrivit unui raport, forțele rusești ar interveni în procesele tehnologice de la stație, ar schimba modul de funcționare și, în plus, ar lua neautorizat gaz din fluxul de tranzit. Operatorul susține că este gata să transfere anumite procese către cel de-al doilea punct de conectare situat pe teritoriul regiunii Sumî, controlată de Ucraina.

Publicitate

La câteva ore de la cele anunțate, șeful Moldovagaz Vadim Ceban, a venit cu o reacție oficială:

...

„Moldovagaz nu a primit notificări oficiale de la „Gazprom” și OGTS al Ucrainei cu privire la restricționarea furnizării de gaze naturale la punctele de conexiuni intersistem de transport al gazelor Alekseevka și Grebeniki. Livrările de gaze către Republica Moldova se efectuează în regim obișnuit. Voi continua să informez consumatorii și alte părți interesate despre evoluția acestei situații”

Vadim Ceban

Autor:

Și reprezentanți Gazpromului din Federația Rusă au publicat o reacție: „ Gazprom a primit astăzi o notificare oficială de la Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina. Partea ucraineană, referindu-se la forța majoră, informează că încetează să accepte gaze pentru tranzit prin sistemul ucrainean „Sokhranivka” de la ora 7:00 a zilei de 11 mai. Operatorul propune să transfere toate volumele de tranzit către GIS Sudzha”, a spus reprezentantul Gazprom, Serghei Kuprianov, potrivit Ria.ru.

...

„În acest sens, Gazprom declară că nu a are nicio confirmare a circumstanțelor de forță majoră, nu vede niciun obstacol ca lucrurile să continue în modul anterior. Specialiștii ucraineni au lucrat în liniște în tot acest timp la Sohranivka și Novopskov și continuă să facă acest lucru”

reprezentantul Gazprom, Serghei Kuprianov

Autor:

Menționăm că, nordul regiunii Lugansk a fost sub ocupație rusă de la începutul războiului. Pe 10 martie, operatorul de gaze naturale a raportat că stația de compresoare Novopskov a fost preluată de trupele ruse, ceea ce reprezenta o amenințare la adresa transportului de gaze, dar în tot acest timp tranzitul de gaze către Europa a continuat în conformitate cu contractul - aproximativ 100 de milioane de metri3 m pe zi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal