„În retrospectivă, vedem că Putin nu era prea interesat de o soluție diplomatică”. Interviul AGORA cu mâna dreaptă a lui Antony Blinken, consilierul Derek Chollet

„În retrospectivă, vedem că Putin nu era prea interesat de o soluție diplomatică”. Interviul AGORA cu mâna dreaptă a lui Antony Blinken, consilierul Derek Chollet
FOTO: Euractiv

Cum văd SUA evenimentele din Transnistria, care e soarta formatului de negocieri 5+2, există șanse ca războiul din Ucraina să se extindă spre R. Moldova sau nu și ce se vorbește pe holurile Departamentului de Stat al SUA despre finalul războiului? Acestea și alte subiecte le vedeți în interviul exclusiv AGORA cu consilierul Secretarului de Stat al SUA Antony Blinken, Derek Chollet, care e în slujba Washingtonului de aproape 30 de ani.

AGORA: După cum știți, avem propria noastră problemă teritorială de lungă durată, și anume regiunea separatistă Transnistria, puternic susținută financiar și ideologic de Rusia. În ultima vreme, au avut loc mai multe atacuri în zonă, explozii numite „atacuri teroriste” de către așa-zisele autorități locale. Acestea n-au fost niciodată revendicate de nimeni, iar Rusia a arătat cu degetul la Ucraina și viceversa. Ce părere aveți despre aceste evenimente, cine le execută și care este scopul final?

Derek Chollet: Din păcate nici noi nu putem oferi mai multe detalii despre ce s-a întâmplat. Am luat act de atacurile produse și desigur suntem cu ochii pe Moldova acum, în special de când a început războiul din Ucraina. Ne concentrăm să prevenim orice instabilități în R. Moldova, pentru că Moldova știe și a trăit pe pielea sa realitatea unei ocupații rusești, având în vedere că forțele armate rusești sunt în Moldova de 30 de ani, în Transnistria. Suntem ochi și urechi la potențialele instabilități în regiune, fapt pe care l-am discutat pe larg cu ministrul de Externe  în vizita lui de acum câteva săptămâni (n.r. - ministrul de Externe Nicu Popescu a vizitat SUA pe 19 aprilie). Monitorizăm situația atent.

Aceste incidente au pus pe jar o mulțime de moldoveni, mulți dintre ei se gândesc serios să părăsească țara, deoarece văd în aceste atacuri o probabilitate de război care se îndreaptă spre noi. Au aceste temeri o bază? Ce ar trebui să se întâmple pentru ca războiul să depășească granița ucraineană?

Iarăși, fiecare are dreptul să fie îngrijorat, mai ales după ce am văzut că s-a întâmplat în Ucraina, pentru că Putin a arătat că e gata să riște masiv, nesăbuit chiar, în utilizarea forțelor armate. Desigur, mișcările sale provoacă fatalități masive ale civililor, se comit crime de război, crime împotriva umanității. Astea fiind spuse, deși monitorizăm situația din Moldova foarte și foarte atent, în special chestiunea transnistreană, noi credem în stabilitatea Moldovei. SUA face tot posibilul arătând că suntem un partener bun al Moldovei, iată de ce Secretarul de Stat Blinken a vrut să meargă în Moldova anul acesta, efectuând o vizită oficială mai devreme primăvara asta. Știm că moldovenii manifestă o generozitate fără margini față de refugiații ucraineni, care sunt de rândul sutelor de mii. Da, Moldova e un punct de tranzit pentru mulți dintre ei, dar mulți rămân, și noi, SUA, lucrăm cu partenerii noștri din Europa, de la ONU, sperând să facem mai multe pentru Moldova în încercarea țării voastre de a găzdui și a proteja acești refugiați. Și desigur urmărim cu atenție teatrul de război din Ucraina, fiindcă știm că dacă atacurile se extind, cum ar fi în Odesa, asta doar va amplifica problema refugiaților pe care Moldova o are acum.

Dacă e să rămânem la problema refugiaților... Ne apropiem de cea de-a treia lună de război în Ucraina. Până acum, Moldova, care este un jucător destul de mic pe harta lumii și o țară destul de săracă, dependentă de resursele rusești și aflată încă sub o mare influență, a oferit tot sprijinul său refugiaților din Ucraina. De cele mai multe ori, dincolo de capacitățile noastre. Cum vede administrația americană evoluția acestui proces și cum poate fi sprijinită Moldova în acest demers?

În general, cred că modul în care s-a manifestat Moldova în criza refugiaților este de-a dreptul inspirațional. Când ministrul de Externe a fost aici la Washington acum câteva săptămâni, el a descris situația în care mii de familii de moldoveni s-au arătat dornici să ajute refugiații, au făcut voluntariat. Am discutat cum statul a pus la punct un sistem de donații unde oamenii au putut să aducă mâncare sau obiecte de uz personal pentru refugiați și familiile lor. Susținerea a fost enormă, până și-au dat seama aveau deja camioane întregi de lucruri pe care să le ofere refugiaților, de la moldoveni. Altfel decât inspirațional nu pot să numesc acest fenomen, mai ales având în vedere că moldovenii au propriile griji legate de securitate și de amenințările care vin din Rusia, dar și întreaga chestiune transnistreană. Faptul că vor să ajute e demn de laudă, de aceea e de datoria noastră și a partenerilor noștri din Europa să ajutăm Moldova. Dar întâi și întâi de toate ne dorim să oprim războiul din Ucraina, ca țara să-și poată menține independența și suveranitatea, iar oamenii ei să nu mai plece.

Sunt multe lucruri pe care deja le facem și suntem angajați să facem mai mult, resurse oferite prin intermediul ONU sau al altor ONG-uri. Bunăoară, dacă o familie de moldoveni găzduiește refugiați ucraineni și o face deja de mult timp, cheltuind proprii bani, sunt deja puse la punct sisteme, prin intermediul ONU și al altor organizații, care încearcă să ajute aceste familii. La începutul crizei, am ajutat cu procesarea numărului de refugiați, cu cazarea lor și, dacă-și doreau să plece, le facilitam tranziția. Acum depunem eforturi ca această criză să nu ia proporții în săptămânile ce urmează.

Secretarul de Stat Blinken a vizitat Moldova la începutul acestei primăveri și și-a exprimat speranța că va fi reluat formatul de negocieri 5+2. Mulți dintre experții locali au îndoieli serioase cu privire la viitorul acestei platforme de negocieri, deoarece Rusia și Ucraina sunt două componente serioase ale dialogului. Care este viitorul acestui format, cum îl vedeți: evoluând sau mai degrabă murind? Ar trebui să căutăm alte modalități de soluționare a acestei chestiuni? 

Citește și: Rusia și Ucraina, aflate în război, mediatori în conflictul transnistrean. Care este viitorul Formatului de negocieri 5+2 dintre Chișinău și Tiraspol

Poate v-ar surprinde, dar eu îl susțin pe Secretarul de Stat când el spune că aceasta e calea corectă. Luând în considerare temerile pe care le-ați exprimat, noi încă vedem acest format drept unul viabil. Desigur, înțelegem că războiul din Ucraina creează o nouă realitate în Europa. Suntem dedicați susținerii noastre oferite Moldovei, pentru că setului de provocări pe care le-ați trăit 30 de ani li se adaugă și altele. Ce nu vrem la sigur este răspândirea unei instabilități. Cu siguranță nu ne dorim expansiunea războiului în direcția Moldovei, de asta ajutăm Ucraina să se apere, iar Moldova - să facă față crizei refugiaților.

Politica Washingtonului este de a nu se implica militar în acest război. Care sunt următorii pași ai administrației Biden în acest conflict, mai ales după actul „Lend-Lease”, și cum vedeți rolul Republicii Moldova în această ecuație?

Noi deja am alocat miliarde de dolari pentru securitatea militară a Ucrainei și SUA continuă să găsească noi metode de a susține Ucraina. Președintele a solicitat o sumă adițională din partea Congresului, 30 de miliarde de dolari, dar suma probabil va fi mai mare. Asta înseamnă ajutor de securitate, asistență umanitară pentru Ucraina și țările învecinate. Vom continua și dialogul cu partea moldovenească.

Într-un interviu de la Politico, acordat la o lună de la începerea războiului din Ucraina, ați declarat că Washingtonul vedea deja din octombrie 2021 primele semne ale unui potențial război ruso-ucrainean. Acum ce estimări se fac? Războiul va dura luni, ani? Ce se vorbește pe holurile clădirilor administrative?

Din păcate am văzut prea puține dovezi ca Rusia să vrea să-și tempereze scopurile în a subjuga Ucraina și a avea control asupra ei. În pofida faptului că rușii și ucrainenii au avut discuții în ultimele săptămâni și chiar întrevederi de nivel înalt, speculațiile nu dispar nicăieri. Deși SUA a încercat foarte mult să prevină situația, luni înainte de începerea războiului, și să propună o soluție diplomatică, e clar acum, în retrospectivă, că Putin nu era prea interesat de o soluție diplomatică. El n-a fost interesat de nimic mai puțin decât să controleze Ucraina, ceea ce e absolut inacceptabil din perspectiva nimănui, mai cu seamă a Ucrainei, care a demonstrat că va lupta pentru sine. E în interesul nostru să-i ajutăm și să le oferim mijloace. Nu pot să ofer o perioadă de desfășurare a războiului. Premierul ucrainean, când a fost aici recent, a spus că dacă Rusia nu va mai lupta, va fi pace, iar dacă Ucraina nu va mai lupta, nu va mai exista Ucraina. Sperăm că războiul se va termina curând, dar nici Ucraina nu-i va permite lui Putin să-și atingă scopurile. Nu știu dacă ironia e un cuvânt din vocabularul lui Putin. El a vorbit despre aliații din Al Doilea Război Mondial în discursul său de 9 mai și a încercat să-și justifice invazia în Ucraina prin a spune că e de parcă ar lupta contra naziștilor acolo. A depus flori la mormintele soldaților căzuți pentru apărarea Kievului și altor orașe pe care el acum le atacă. A fost doar un fel de a-și justifica invazia ilegală și nejustificată.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
CNN: Blinken le-a spus liderilor UE că războiul din Ucraina ar putea dura până la sfârșitul anului 2022

CNN: Blinken le-a spus liderilor UE că războiul din Ucraina ar putea dura până la sfârșitul anului 2022

Blinken, aflat în vizită la Chișinău: „SUA susține în continuare integritatea teritorială a R. Moldova”

Blinken, aflat în vizită la Chișinău: „SUA susține în continuare integritatea teritorială a R. Moldova”

Rusia și Ucraina, aflate în război, mediatori în conflictul transnistrean. Care este viitorul Formatului de negocieri 5+2 dintre Chișinău și Tiraspol

Rusia și Ucraina, aflate în război, mediatori în conflictul transnistrean. Care este viitorul Formatului de negocieri 5+2 dintre Chișinău și Tiraspol

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.