Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)

Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)

Natalia și Sergiu Nicoriuc au revenit în Republica Moldova după 14 ani de muncă peste hotarele țării și au fondat o afacere deosebită în satul Leordoaia, raionul Călărași. Cei doi soți au ales să facă lemnărit fabricând mobilier în stil rustic și obiecte decorative și de exterior. Din munca și ambiția de a rămâne acasă, alături de cei dragi, a luat naștere în anul 2019 compania Lord-Rustic SRL.

Cătălina Vudvud Grițco

Publicitate

„De fiecare dată când am plecat de acasă, am plecat să câștig mai mulți bani decât aici. Credeam că undeva oricum e mai bine decât în Moldova, dar până la urmă comoara am descoperit-o acasă. Și după mulți ani de plecări peste hotare ne-am întors acasă și continuăm să activăm aici și să aducem beneficii țării noastre.”

Sergiu Nicoriuc

Autor:

Sergiu a studiat pedagogia, dar nu a profesat nicio zi, însă lemnăritul este pasiunea pe care o practică cu plăcere, dar și a devenit sursa principală de venit a familiei.

Ideea de a lansa Lord-Rustic SRL i-a venit Nataliei atunci când a descoperit talentul soțului, iar în plină pandemie numărul comenzilor a început să crească.

Lord-Rustic SRL produce obiecte din lemn tare, în special lucrează doar cu două tipuri de lemn - frasin și stejar. Materia primă este procurată tot de acasă, din raionul Telenești, de la o uscătorie specială, care usucă lemnul după o tehnologie Germană.

...

Din 2019 până în prezent Sergiu și Natalia au creat lucrări care au ajuns și în mai multe țări ale Europei, cum ar fi Italia, Franța, Irlanda, Olanda și România.

...

La fel, Natalia și Sergiu au reușit să cumpere o parte din utilajele cu care lucrează din Statele Unite ale Americii datorită unui grant câștigat în 2021 în sumă de 80 de mii lei de la Direcția Ocupării Forței de Muncă (DOFM). Grantul a acoperit investiția de 50% din procurarea utilajelor performante, astfel au reușit să mărească și capacitatea de munca și să mai creeze două locuri de muncă. În anul 2022 au aplicat pentru un alt grant, de această dată au câștigat 131.000 de lei de la Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în cadrul proiectului Femei în Afaceri, care constituie 80% din investiția în alte utilaje necesare companiei.

Visul cel mare - o fabrică

Natalia și Sergiu Nicoriuc muncesc mult și depun tot efortul ca numele lor să devină cunoscut nu doar la noi în țară, dar și peste hotarele ei. Sunt un exemplu de curaj, perseverență și optimism pentru cei care îți doresc să se realizeze și să contribuie la dezvoltarea economică a țării.

Simțul umorului pe care îl deține Sergiu i-au scos din multe greutăți, iar talentul Nataliei de a comunica cu potențialii clienți și de a bate la toate ușile posibile e formula succesului întregii afaceri.

„Scopul nostru pentru viitor este să creștem și să deschidem o fabrică de mobilă din lemn tare, într-un stil aparte, ca fiecare lucrare să fie personalizată. Această oportunitate ne va ajuta și să creăm cât mai multe locuri de muncă în zona rurală.”

Natalia Nicoriuc

Autor:

Una dintre cele mai frecvente întrebări: De unde să găsesc surse de finanțare pentru a dezvolta afacerea?  

Este important de știut că există mai multe surse de finanțare a afacerilor din Republica Moldova. Acestea pot fi sub formă de credit, grant, voucher, subvenții, investiții în capital, garanții la credite și altele. În continuare ne vom concentra pe componenta de susținere financiară sub formă de grant care este o investiție nerambursabilă acordată către beneficiar în limitele unor condiții prestabilite.

Potrivit expertei în finanțarea afacerilor, partener XY Accelerator la XY Partners, Olga Melniciuc, în Republica Moldova există mai multe programe de susținere a IMM-urilor și start-up-urilor. Aceste programe vizează diverse domenii și se focusează pe companii care se află la diferite etape de dezvoltare. De exemplu, companiile începătoare cu până la doi ani de activitate pot beneficia de granturi în funcție de categoria din care fac parte. Pentru antreprenorii (fondatorii afacerii) cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani este accesibil programul Start pentru Tineri (180.000 MDL grant și 20% contribuția proprie), iar antreprenoarele care doresc să creeze sau să dezvolte o afacere pot beneficia și de programul Femei în Afaceri (componenta 2, 165.000 MDL grant  și 10% contribuția proprie). Doamnele antreprenoare care gestionează propriile afaceri active pe piață de mai mult de doi ani pot aplica la același program, doar că la componenta 3 ( circa 70.000 EUR + 30% contribuția proprie). Lucrătorii migranți care au obținut un venit în afara țării sau rudele de gradul întâi ale acestora beneficiază de programul PARE 1+1 (250.000 MDL, 50% contribuția proprie din remitențe). Alte domenii de aplicare ale programelor sunt Programul de susținere a inovațiilor digitale și a start-up-urilor tehnologice, Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii care susține companiile ce au drept scop implementarea acțiunilor de ecologizare, Programul Internaționalizare care este destinat susținerii eforturilor de internaționalizare a afacerii. Toate aceste programe sunt implementate de către ODIMM, iar informații detaliate se regăsesc pe site-ul instituției. 

Alte oportunități pentru antreprenorii din țară sunt granturile acordate de către Uniunea Europeană.

Două dintre acestea vizează companiile înregistrate în Ungheni sau Cahul (EU4UNGHENI și EU4CAHUL) și sunt în valoare de 14.000 euro pentru companii start-up și până la 3 ani de activitate și 24.000 euro pentru cele ce au mai mult de 3 ani. O formă de suport adăugătoare este și programul de consultanță pentru micul business al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare care acoperă până la 70 % din costul unui proiect investițional cu suma maximă în valoare de 10.000 euro. 

Un alt grant este oferit de programul Tehnologiile Viitorului finanțat de către USAID și Guvernul Suediei. Acesta este dedicat companiilor din industriile creative care solicită tehnologii noi pentru a face un salt de inovare în procesul de dezvoltare a companiei. Suma grantului variază de la 10.000 dolari SUA până la 30.000 dolari SUA în dependență de numărul de angajați, dar și de cifra de afaceri medie anuală. Pentru antreprenorii care activează în domeniul agriculturii, o bună oportunitate este accesarea subvențiilor acordate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură care finanțează până la 65 % din suma investiției în dependență de domeniu. Pentru finanțarea proiectelor de inovare și transfer tehnologic, este important de cercetat apelurile de concurs anunțate pe site-ul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare. Iar pentru a putea aplica la aceste programe, este important ca antreprenorul să verifice condițiile de eligibilitate și să urmărească perioada de lansare a concursului, dar și să respecte data limită indicată. Majoritatea programelor de suport financiar implică și o cofinanțare a companiei, indicată de obicei în descrierea programului. În acest sens, antreprenorul trebuie să se asigure că este disponibil să contribuie cu suma necesară în vederea achiziționării echipamentului sau a serviciilor dorite. De obicei, aplicarea presupune completarea unui formular ce include o parte descriptivă a companiei, dar și obiectivele proiectului investițional. Totodată, sunt indicate și date financiare ale companiei, care arată buna dezvoltare a acesteia în ultima perioadă, precum se elaborează previziuni financiare care demonstrează eficiența proiectului pentru următorii ani. Alte programe pot solicita anexarea unui Plan de afacere complex și alte informații adăugătoare.

„Existența finanțării nerambursabile creează apariția unor companii așa numite „vânătorii de granturi”, care sunt orientate pe accesarea resurselor ieftine în pofida necesităților și posibilităților reale ale companiei. Sfatul meu este ca mai întâi de toate, compania să își planifice strategia de dezvoltare pentru următorii 3-5 ani, cu obiective clare din care să rezulte acțiunile necesare și, respectiv, investițiile potrivite pentru atingerea acestor obiective. Dacă acest exercițiu intern este făcut, compania poate începe căutarea de surse de finanțare pentru dezvoltare care pot include o gama larga de instrumente: granturi, credite, garanții, etc”, afirmă Olga Melniciuc, expertă în finanțarea afacerilor, partener XY Accelerator la XY Partners.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal