De la începutul anului au fost înregistrate 24 de intoxicații cu pesticide. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) solicită prudență maximă în timpul utilizării produselor de uz fitosanitar în scopul combaterii chimice a dăunătorilor și bolilor la culturile agricole în câmp și loturile din preajma locuințelor.
Majoritatea pesticidelor prezintă un grad de toxicitate destul de ridicat pentru sănătate și mediul înconjurător.
Astfel, de la începutul anului, în 620 de cazuri de intoxicații înregistrate, 24 de persoane au fost afectate în urma expunerii la pesticide, inclusiv 13 copii (dintre care 10 copii cu vârsta până la 3 ani).
Din 11 cazuri înregistrate la persoane adulte, 6 intoxicații cu pesticide au avut loc în rezultatul utilizării acestora în mod conștient (raioanele Criuleni, Telenești, Rezina, Dubăsari). Similar anilor precedenți, rata suicidelor cu pesticide se menține la nivel destul de ridicat.
„În pofida monitorizării situației și a acțiunilor continue de informare și sensibilizare a populației în acest domeniu, se constată o conștientizare scăzută privind potențialele pericole ale utilizării pesticidelor, uneori chiar aplicate în mod irațional”, se arată în comunicatul ANSP.
Printre cauzele principale ale declanșării unor astfel de intoxicații se numără: accesibilitatea populației, inclusiv a copiilor, la produse de uz fitosanitar păstrate incorect, în ambalaj diferit de cel original, în încăperi nesigure, ignorarea folosirii echipamentului individual de protecție, nerespectarea recomandărilor producătorului indicate pe etichetă etc.
ANSP face apel către populație și insistă asupra corectitudinii utilizării pesticidelor:
- Achiziționați pesticidele doar de la furnizori autorizați pentru a evita procurarea produselor contrafăcute.
- Citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj și respectați recomandările igienice, de fiecare dată când utilizați produse de uz fitosanitar.
- Utilizați produsele omologate doar pentru culturile și dozele menționate în etichetă.
- Purtați echipament individual de protecție (mănuși, cizme, șorț, mască, ochelari de protecție etc.)
- Asigurați-vă că nu există persoane sau animale în zona care va fi tratată.
- Nu consumați alimente, băuturi și nu fumați în timpul aplicării pesticidelor și nu desfundați duzele cu gura.
- Acordați atenție condițiilor de mediu care pot afecta eficacitatea și siguranța tratamentului: nu aplicați produsele dacă e vânt puternic, produsul pulverizat poate fi orientat în direcția operatorului, altor recolte, surselor de apă, animalelor sau locuințelor. Evitați aplicarea produselor fitosanitare în orele cele mai fierbinți ale zilei.
- Păstrați cantitățile de pesticide rămase după tratamente numai în ambalajul producătorului în încăperi sigure, închise cu lacăt, pentru a evita accesul persoanelor străine, în special al copiilor.
Vezi și aceste știri

A fost depășită limita admisibilă a reziduului de pesticid. Un lot de căpșune, retras de ANSA (FOTO)

Aproape trei tone de ananași au fost distruse de ANSA. Fructele conțineau pesticide ce depășeau de șase ori norma

O țară din Europa vrea să interzică pesticidele artificiale. „Apa curată este în pericol”
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
