„Aveam nevoie atunci de mâncare caldă, fiindcă oamenii veneau de la o distanță destul de mare. În primele zile a fost o luptă între emoții și obligațiuni. Am văzut multă durere în sufletul refugiaților din Ucraina. Am încercat din să-i liniștim, să-i asigurăm că aici sunt ca la ei acasă, că le vrem doar binele lor”, povestește Ion Cărpineanu.
Primarul afirmă că locuitorii din Cărpineni au pus foarte mult suflet în ajutorul oferit refugiaților.Primii refugiați ajunși pe 25, 26, 27 februarie erau speriați și pierduți pentru că nu știau ce urmează să se întâmple cu ei și cu țara lor.
„Am făcut un apel către consătenii mei pe rețele de socializare și pe un grup Viber unde sunt mai mult de o mie de persoane. Spre surprinderea mea foarte mulți oameni au reacționat, au venit cu mâncare caldă atunci când au ajuns refugiații în Cărpineni”, își amintește Cărpineanu.
Pentru gestionarea refugiaților din Ucraina, comuna Cărpineni a primit ajutoare atât de la agenții economici locali, cât și din diasporă.
„Vreau să mulțumesc, cu această ocazie, tuturor celor implicați în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, companiilor care au fost alături de noi, oamenilor de afaceri, ONG- urilor, oamenilor de bună credință care nu au rămas indiferenți. Eu știu, că împreună noi suntem mai puternici și împreună vom reuși să trecem de aceste clipe complicate”, a conchis primarul comunei Cărpineni.
Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, de la începutul războiului, în Republica Moldova au intrat peste 418 mii de ucraineni. În prezent, pe teritoriul țării noastre se află 86 de mii de cetățeni ai Ucrainei.
Inițiativa aparține Ministerului Afacerilor Interne care a realizat acest reportaj video.
Campania de conținut lansată de MAI este menită să diminueze eventualele sentimente ostile și manipulatorii apărute față de refugiații ucraineni. Campania presupune elaborarea mai multor materiale vizuale (foto, video și scrise) care tratează subiectul refugiaților, pe întreg lanțul de intervenție, de la eforturile autorităților și voluntarilor, până la acomodarea și istoriile refugiaților stabiliți temporar în țara noastră.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.