*Acest material este sponsorizat

Comunitatea antreprenorilor sociali din Moldova participă la cea mai mare conferință de antreprenoriat social din România și Țările Parteneriatului Estic

Comunitatea antreprenorilor sociali din Moldova participă la cea mai mare conferință de antreprenoriat social din România și Țările Parteneriatului Estic
Comunitatea antreprenorilor sociali din Moldova

Pe 13 mai, pentru al doilea an consecutiv, ADV România organizează cel mai important eveniment din Republica Moldova și România dedicat noului curent care schimbă lumea de business – antreprenoriatul social.

Evenimentul își propune să activeze un spațiu de dialog între factori de decizie politică, reprezentanți de la Comisia Europeană și OECD, experți în finanțarea de impact și economie socială, pionieri și inovatori cu misiune socială, cu scopul de a mobiliza resursele necesare pentru a crește impactul întreprinderilor sociale. Aproximativ 60 de participanți din Moldova vor participa fizic la conferință – tineri, antreprenori sociali, profesori, reprezentanți APL și organizații nonprofit se vor reuni la Congress Hall Palas Iași, pe 13 mai!

Ce aduce nou conferința

Noutăți despre Programul de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale

Moldova este unica țară din regiunea Dunării care va avea un program național de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale, obiectivul acestuia fiind susținerea dezvoltării a peste 100 de întreprinderi sociale și crearea a cel puțin 300 noi locuri de muncă.

Constantin Țurcanu, Șef Direcție finanțare pentru creștere și internaționalizare în cadrul ODIMM, va prezenta principalele oportunități din cadrul acestui program și va oferi informații cu privire la data la care programul va deveni activ.

Trei antreprenori sociali din Moldova vor participa la workshop-urile cu antreprenorii sociali

Sergiu Gurău, fondator Floare de Cireș, Romanița Alexeev și Ecaterina Țăruș - două antreprenoare tinere care au câștigat competiția “Accelerator of Social Enterprises” vor participa la workshop-urile cu antreprenorii sociali.

Instituții publice și organizații civice din Moldova susțin evenimentul de la Iași

Evenimentul se bucură de susținerea a 40 de parteneri naționali și internaționali - parteneri de proiect, instituții publice din România și R.Moldova, federații, organizații naționale și internaționale, sponsori!

Din Republica Moldova s-au alăturat evenimentului, în calitate de parteneri strategici:

 • Ministerul Economiei al Republicii Moldova
 • ODIMM Moldova
 • Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Republica Moldova
 • Platforma pentru Antreprenoriatul Social în Moldova
 • Ecovisio
 • SE Hub
 • Floare de cireș

Partenerii din Moldova alături de care ADV România implementează proiecte de dezvoltare a antreprenoriatului social sunt:

 • Agenția de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană (AO ACTIE)
 • Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM)
 • Academia de Administrare Publică (AAP)

Invitați de prestigiu din UE la Enterprising for Tomorrow

Antonella Noya, șef al Unității de Economie Socială și Inovare, la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) va prezenta un studiu nou al OCDE privind întreprinderile sociale conduse de tineri.

Dana Verbal, team leader pentru economia socială, la Comisia Europeană va aduce informații noi despre Youth Entrepreneurship Policy Academy – o inițiativă cheie din Planul de Acțiune pentru Economia Socială, pentru stimularea antreprenoriatului în rândul tinerilor.

Víctor Meseguer, directorul Social Economy Europe, va participa fizic la eveniment, cu o prezentare despre oportunitățile din Planul de Acțiune pentru Economia Socială. Social Economy Europe este oganizația care asigură secretariatul Intergrupului de Economie Socială de la Parlamentul European.

Din România, vor participa doi dintre pionierii economiei sociale în țara noastră – Angela Achiței și Ancuța Vameșu – singurele femei din România incluse în Top 100 Women in Social Enterprise 2022, realizat de Euclid Network. Angela și Ancuța au co-fondat AFIN IFN S.A. – prima instituție financiară nebancară din România, cu capital românesc, dedicată exclusiv entităților din economia socială.

Lista completă a subiectelor și a speakerilor este disponibilă pe pagina evenimentului.

Înscriere gratuită online la Enterprising for Tomorrow: Social Entrepreneurship & Youth Engagement

Participarea este gratuită, prin înregistrarea pe site-ul oficial al conferinței.

De ce economie socială?

Sectorul economiei sociale / antreprenoriatului social crește de la an la an și devine un pilon esențial în dezvoltarea echilibrată a economiei globale. Este și motivul pentru care ADV România crede cu tărie că rolul acestui sector trebuie să fie tot mai bine conturat.

„În fiecare zi, aproximativ 2,8 milioane de întreprinderi sociale din Europa oferă soluții concrete și inovatoare la principalele provocări cu care ne confruntăm. Acestea creează și mențin locuri de muncă de calitate, contribuie la incluziunea socială și pe piața muncii a grupurilor dezavantajate și la asigurarea egalității de șanse pentru toți, stimulează dezvoltarea economică și industrială durabilă, promovează participarea activă a cetățenilor în societățile noastre, joacă un rol important în cadrul sistemelor de protecție socială din Europa și revitalizează zonele rurale și zonele depopulate din Europa. Economia socială sprijină eforturile de integrare a tinerilor și a grupurilor dezavantajate pe piața forței de muncă și în societate în general. Recunoscând rolul acestui sector, ne-am propus, ca anual să organizăm acest eveniment european și să aducem la masa dialogului oameni cu viziune, promotori și arhitecți al afacerilor sociale care generează impact social și economic în comunitate”.

Antreprenor social și președinte ADV România, Angela Achiței

Acest material a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Conținutul acestui articol este  responsabilitatea liderului proiectului EU4Youth - Social Innovation Impact - a strategic partnership - Fundația “Alături de Voi” România și nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.

P.

Vezi și aceste știri
Ce beneficii aduce antreprenoriatul social? „Mai aproape de oameni, natură și comunitate” (VIDEO)

Ce beneficii aduce antreprenoriatul social? „Mai aproape de oameni, natură și comunitate” (VIDEO)

Antreprenoriatul social: provocarea afacerilor sustenabile, care se țin pe entuziasm (CARDURI)

Antreprenoriatul social: provocarea afacerilor sustenabile, care se țin pe entuziasm (CARDURI)

Antreprenorii sociali - alături de nevoile refugiaților

Antreprenorii sociali - alături de nevoile refugiaților

Advertoriale
La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Agenția pentru Supraveghere Tehnică a examinat șantierul inundat din Calea Orheiului și a constat că există pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă
 • 2
  Prețul motorinei mai mare decât cel al benzinei. Cât vor costa mâine carburanții
 • 3
  După ploaie vom juca tenis în galoși? Epopeea polistirenului din subterane, urmată de instalarea unor mese de joc direct în pământ. Ce spune Primăria
 • 4
  Cererea de chemare în judecată depusă de liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc împotriva mai multor instituții media, printre care și AGORA a fost scoasă de pe rol. Decizia, emisă de Judecătoria Chișinău (DOC)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.