Experții din cadrul Organizației Internaționale a Muncii constată că economia ucraineană a fost grav afectată de agresiunea rusă. De când a început, pe 24 februarie, peste 5,23 milioane de refugiați au fugit în țările vecine. Refugiații includ în principal femei, copii și persoane cu vârsta peste 60 de ani.
Din totalul populației refugiate, aproximativ 2,75 milioane sunt în vârstă de muncă. Dintre aceștia, 43,5%, sau 1,2 milioane, lucrau anterior și, în rezultat, și-au pierdut sau și-au părăsit locurile de muncă.
Ca răspuns la această perturbare, Guvernul Ucrainei a depus eforturi considerabile pentru a menține funcțional sistemul național de protecție socială prin garantarea plății prestațiilor, inclusiv persoanelor strămutate în interior, prin utilizarea tehnologiilor digitale.
Studiul constată că criza din Ucraina poate crea perturbări de muncă și în țările vecine, în principal Ungaria, Moldova, Polonia, România și Slovacia. Dacă ostilitățile vor continua, refugiații ucraineni ar fi nevoiți să rămână în exil mai mult, punând și mai multă presiune asupra pieței muncii și asupra sistemelor de protecție socială din aceste state vecine și crescând șomajul în multe dintre ele.
Agresiunea din Ucraina a creat, de asemenea, un șoc pentru economia globală, complicând și mai mult redresarea din criza COVID-19. Este posibil ca acest lucru să afecteze creșterea ocupării forței de muncă și a salariilor reale și să pună presiune suplimentară asupra sistemelor de protecție socială.
Acțiuni imediate
În martie, Consiliul de conducere al OIM a adoptat o rezoluție prin care solicită Federației Ruse să „înceteze imediat și necondiționat agresiunea” împotriva Ucrainei. Acesta și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la rapoartele privind victimele în rândul populației pașnice și atacurile asupra obiectivelor de infrastructură, asupra locuințelor și impactul sever asupra lucrătorilor și angajatorilor care își riscau viața pentru a continua să lucreze.
Pentru a atenua impactul crizei asupra pieței muncii din Ucraina, OIM recomandă câteva măsuri imediate, inclusiv:
„- Facilitarea inițiativelor organizațiilor angajatorilor și ale lucrătorilor, astfel încât acestea să poată juca un rol important în furnizarea sprijinului umanitar și asigurarea continuării muncii, acolo unde este posibil. Eforturile individuale și colective ale partenerilor sociali pot contribui pozitiv la coeziunea și pot stimula dezvoltarea economică, socială și politică inclusivă.
- Oferiți sprijin orientat pentru ocuparea forței de muncă în zonele relativ sigure ale Ucrainei, inclusiv pe baza programului în continuare sponsorizat de guvern de relocare a lucrătorilor și a întreprinderilor. Parteneriatele locale pentru ocuparea forței de muncă (LEP) susținute de OIM pot contribui la crearea de oportunități de locuri de muncă.
- Sprijinirea sistemului de protecție socială din Ucraina pentru a se asigura că acesta continuă să plătească prestații, inclusiv transferuri în numerar nou înființate, beneficiarilor (foști și noi).
- Pregătiți-vă pentru o strategie de reconstrucție post-conflict care să încurajeze crearea de locuri de muncă decente și productive prin investiții cu o utilizare intensivă a forței de muncă”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.