Cât de aliniată este Republica Moldova la standardele UE? Ce spun autorii chestionarului de aderare (VIDEO)

Cât de aliniată este Republica Moldova la standardele UE? Ce spun autorii chestionarului de aderare (VIDEO)

Semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană (UE) și transmiterea chestionarului de aderarea la Uniunea Europeană (UE) reprezintă cei mai importanți pași spre integrarea europeană a țării noastre. Totuși, Republica Moldova are de parcurs o cale lungă pentru a se alinia la toate standardele europene. Despre aceasta au vorbit în studioul AGORA funcționarii publici care au contribuit la completarea chestionarului, dar și reprezentanți din societatea civilă și diaspora.

Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vlad Cuc, nivelul nostru de cooperare cu Uniunea Europeană este în creștere. Totuși, funcționarul susține că Republica Moldova nu are suficiente capacități.

„Problema principală ar fi în capacități. De exemplu, ca să detașezi experții noștri în misiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor, în misiunea de instruire, este nevoie de a bugeta bani și același Minister al Alărării de exemplu detașează doi experți în misiunea din Mali. Ca să poți detașa mai mulți experți, este nevoie de bani suplimentari”, explică Vlad Cuc.

Nu este doar să transpui, să iei copy paste această legislație europeană, e important această legislație să fie pusă în aplicare.

Natalia Suceveanu, șefa Centrului de armonizare a legislației din cadrul Cancelariei de stat

În ceea ce privește cadrul legislativ, șefa Centrului de armonizare a legislației din cadrul Cancelariei de stat, Natalia Suceveanu, susține că numărul actelor juridice europene variază de la capitol la capitol.

„Poate avem restanțe în implementarea actelor juridice europene, dar sunt foarte multe acte juridice europene. Este prima parte, deci necesită și un efort suplimentar instituțional, dar și un alt aspect – cel al complexității actelor juridice europene”, afirmă Natalia Suceveanu.

Recomandăm și: Cine sunt și ce au scris? Cunoaște-i pe cei care au completat chestionarul R. Moldova de aderare la UE (VIDEO)

Potrivit ei, prin transpunerea actului european e nevoie de creat instituții.

„Schimbarea de infrastructură sau crearea de instituții trebuie corelate cu un buget adecvat. Deci trebuie să fim siguri că există resurse financiare necesare pentru a crea aceste aceste instituții și a pune în aplicare corespunzător legislația europeană”, a punctat șefa Centrului de armonizare a legislației.

Chestionarul ne-a acordat o încredere că suntem pregătiți să obținem cel puțin statutul de țară candidat

Adrian Băluțel, deputat

Deputatul Adrian Băluțel susține că Republica Moldova, ca acquis comunitar și similitudine pe legislație stă foarte bine

„Avem de lucrat ca să facem instituțiile statului să implementeze eficient legile să creeze un cadru normativ secundar. Hotărâri de guvern, regulamente, moduri de organizare a instituțiilor, astfel încât ele să fie mai eficiente”, a punctat deputatul.

Totodată, secretara Generală din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija,  susține că din cele 33 de capitole, pentru fiecare domeniu, complexitatea de adaptare este diferită.

„În derularea acestui exercițiu convingerea ce ne-am făcut-o noi toți e că am parcurs anumiți pași pe procesul de transpunere și armonizare a legislației”, a punctat Lilia Dabija.

Ce spune societatea civilă și reprezentanții din diaspora

Directorul Executiv al Centrului Analitic Independent, Adrian Lupușor, susține că Republica Moldova are de muncit la toate capitolele, însă pe unele capitole sunt înregistrate progrese mai bune.

„Stăm foarte bine pe partea de reglementarea mediului de afaceri, legi care asigură așa numitul tratament național, aceasta egalitate de drepturi între investitorii străini și cei naționali. În general noi am transpus foarte bine legislația europeană cam pe toate dimensiunile economice și financiare”, punctează Lupușor.

Totuși, potrivit expertului, o mare problemă ține de infrastructura calității și standardele de aplicare la nivel de firmă.

 Și analistul investițional bancar stabilit la Londra, Dumitru Vicol afirmă că pe hârtie, alinierea la standardele a ceea ce ar trebuie să fie Uniunea Europeană, Republica Moldova este destul de apropiată, însă în realitate lucrurile stau altfel.

„Noi avem cadrul normativ pentru fondurile de pensii private. În realitate el nu există sau nu funcționează pentru că noi nu aveam un fond privat de pensii”, a explicat analistul.

Chestionarul pentru obținerea statului de candidat la Uniunea Europeană este o autoevaluare din partea Guvernului cu privire la situația din țară pe toate componentele ce vizează acquis comunitar (n.r.  totalitatea drepturilor și a obligațiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene), acele legi, cadru instituțional, politicile care țin de comerț, investiții, infrastructura calității.

Amintim că, Parlamentul European a votat, la data de 5 mai, rezoluția privind acordarea statutului de țară candidat la UE pentru R. Moldova. Expertul IPRE spune că acesta a fost un vot pur politic care nu are efecte juridice. Astfel, Comisiei Europene și Consiliului UE li s-a cerut să acționeze în această direcție, însă fără a exista vreo obligație. 

Deocamdată, nu este cert că țara noastră va obține la summit-ul Consiliului UE din luna iunie statutul respectiv. La data de 4 mai, aflat în vizită la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost întrebat dacă R. Moldova poate miza pe obținerea statului de candidat. 

Drept răspuns, oficialul european a spus că: „Este un proces complex. Noi vrem să susținem eforturile R. Moldova pentru a realiza condițiile necesare de participare în acest proiect politic. Este foarte clar că noi intenționăm să acționăm imediat pentru a consolida legăturile”.  

Amintim că la 3 martie, președinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE. Documentul a fost adresat lui Emmanuel Macron, președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea a fost ulterior expediată la Bruxelles.

La data de 11 aprilie, Reprezentanții R. Moldova au primit, la Luxemburg, chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a țării noastre. Iar recent,  Republica Moldova a finalizat de completat cele două părți ale chestionarului. Acestea au fost transmise spre examinare înalților oficiali europeni.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cine sunt și ce au scris? Cunoaște-i pe cei care au completat chestionarul R. Moldova de aderare la UE (VIDEO)

Cine sunt și ce au scris? Cunoaște-i pe cei care au completat chestionarul R. Moldova de aderare la UE (VIDEO)

R. Moldova a transmis cea de-a doua parte a chestionarului de aderarea la UE

R. Moldova a transmis cea de-a doua parte a chestionarului de aderarea la UE

EDITORIAL | Cât suntem noi de pregătiți pentru a trăi într-o țară europeană?

EDITORIAL | Cât suntem noi de pregătiți pentru a trăi într-o țară europeană?

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  La 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru femei a devenit 60 de ani
 • 2
  Avertizare îngrijorătoare de la un fost vicepreședinte al Parlamentului. „La toamnă Gazprom va sista livrările de gaze”
 • 3
  O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina
 • 4
  Un deputat PAS vine cu clarificări, în contextul reformei învățământului superior. „Universitatea Agrară nu va fi lichidată”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.