Cine sunt și ce au scris? Cunoaște-i pe cei care au completat chestionarul R. Moldova de aderare la UE (VIDEO)

Cine sunt și ce au scris? Cunoaște-i pe cei care au completat chestionarul R. Moldova de aderare la UE (VIDEO)

Ce conține? Câte pagini are? Da cine sunt autorii? Chestionarul de aderare la Uniunea Europeană pe care l-a completat Republica Moldova a fost pe larg discutat în societate. Totodată, au existat păreri împărțite între guvernare, opoziție și societatea civilă cu referire la publicarea documentului. Pentru a face mai multă lumină la acest subiect, i-am invitat în studioul AGORA pe cei care au contribuit la completarea chestionarul nostru de aderare la Uniunea Europeană.

Procesul de completare a chestionarului s-a realizat în câteva etape. Astfel, rolul Ministerului de Externe avea o latură de a înțelege cum va fi procesul până a primi chestionarul. 

„Era menținută legătură zilnică cu colegii de la Bruxelles pentru a înțelege procesul de lucru, când va veni Chestionarul, câte întrebări va avea. Când l-am primit, ne-am adunat și am început repartizarea întrebărilor pe instituții, noi deja aveam o schemă logică cum vom desfășura întreaga activitate”, a declarat secretarul de stat din cadrul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vlad Cuc.

Prima etapă a fost completarea în cadrul instituțiilor publice. 

„În primul rând au fost funcționarii publici, care au fost desemnați responsabili de capitol. De obicei, era secretarul de stat dintr-un minister care deține portofoliul tematic al acelui capitol. Mulți secretari de stat au scris porțiuni din chestionar”, susține deputatul Adrian Băluțel, care a fost responsabil de coordonarea procesului.

Ulterior secretarul de stat era responsabil să organizeze activitatea funcționarilor publici din subordinea sa.

„Am creat un ordin pe intern în care am implicat nu doar șefii de direcții, ci și șefii, consultanții din cadrul ministerului pentru direcțiile de ramură. Dar nemijlocit și colegii din instituțiile subordonate care implementează aceste politici”, a declarat secretara generală din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Lilia Dabija.

Totodată, a fost implicată societatea civilă pe diferite aspecte tematice, dar și reprezentanți ai diasporei pe anumite domenii, care au avut rolul de a redacta și de a veni cu sugestii.

„Vorbim aici despre implicarea activă a societății civile, a cetățenilor noștri de pe diverse continente, SUA, Canada, Europa, care au venit cu îmbunătățiri pentru aceste texte. Am avut o contribuție a colegilor din cadrul ministerelor României, care au venit cu sugestii pe text”, susține Natalia Suceveanu.

Totodată, au fost implicate persoane în exercițiul de verificare a răspunsurilor, de traducere, editare și machetare a documentului final.

 Deadline-uri și muncă peste program

„Noi am făcut o ședință internă cu toate direcțiile implicate și am rugat să pună deoparte vizitele, materialele pentru alte procese și să prioritizeze chestionarul, pentru că a fost un termen limitat”, ne-a spus secretarul de stat din cadrul MAEIE, Vlad Cuc. 

Potrivit deputatului Adrian Băluțel, la prima parte a chestionarului s-a lucrat 11 zile, iar la cea de-a doua parte - 22 de zile. Astfel, a doua parte a chestionarului s-a completat și în perioada sărbătorilor pascale.

„A fost un exercițiu care s-a derulat concomitent cu activitățile noastre uzuale. Totuși, prioritatea a avut-o chestionarul”, a mărturisit Lilia Dabija.

Pe alocuri, experții din afara structurilor de stat mărturisesc că au întâmpinat pe alocuri unele momente mai complicate.

„Cel mai dificil lucru din revizuire a fost când funcționarii scriau foarte puțin și cu foarte multe link-uri către proiecte de legi,  fătă a explica ce înseamnă acel lucru”, susține analistul investițional bancar stabilit la Londra, Dumitru Vicol.

Ce conține chestionarul pentru aderare la Uniunea Europeană

Chestionarul de aderare la Uniunea Europeană a fost structurat în două părți. Prima partea a avut peste 10 capitole și conținea 369 de întrebări. Cea de-a două parte a avut 33 de capitole și 1.822 de întrebări.

Potrivit deputatului Adrian Băluțel, primul chestionar a cuprins întrebări generale.

„De exemplu întreabă cum funcționează Parlamentul Republicii Moldova? Al doilea chestionar întreabă care sunt standardele fito-sanitare pentru vânzarea cărnii de găină în Republica Moldova, întrebările sunt mult, mult mai tehnice  și sectoriale”, a punctat deputatul.

Cancelaria de stat a fost responsabilă de subiectele care țineau de domeniul funcției publice, reforma administrației publică, planificare strategică sau modul în care se realizează procedura de compatibilitate cu legislația UE.

„Noi am fost cei care am încercat să le oferim colegilor suportul metodologic necesar pentru completarea chestionarului. Am dezvoltat și le-am propus o metodologie de instrucțiuni de completare a răspunsurilor pentru că era necesar să avem un document omogen”, a punctat șefa Centrului de armonizare a legislației, Cancelaria de stat, Natalia Suceveanu

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au fost responsabili de capitolul 31, care a avut circa 50 de întrebări, unde erau patru subcapitole. Ministerul Infrastructurii și dezvoltării regionale a avut de completat patru capitole, dar au fost implicați în acordarea răspunsurilor pentru alți colegi.

Directorul  Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupușor, susține că cest proces este o autoevaluare din partea Guvernului cu privire la situația din țară pe toate componentele ce vizează acquis comunitar, acele legi, cadru instituțional, politicile care țin de comerț, investiții, infrastructura calității.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au completat și transmis vineri, 22 aprilie, prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost înmânat ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unei ceremonii la care a participat și conducerea țării. 

Diplomatul european a anunțat în cadrul ceremoniei că autoritățile de la Chișinău au primit și cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la UE.

Amintim că la 3 martie, președinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE. Documentul este adresat lui Emmanuel Macron, președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea a fost ulterior expediată la Bruxelles.

La data de 11 aprilie, Reprezentanții R. Moldova au primit, la Luxemburg, chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a țării noastre. Răspunsurile care vor fi completate ar urma să releve pregătirea R.Moldova pentru aderarea la uniune.

Menționăm că, la 28 februarie, Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderarea la Uniunea Europeană după un model simplificat în regim de urgență. Ulterior, la 1 martie, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cere instituțiilor blocului comunitar să acorde Ucrainei statutul de țară candidată UE. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Drumul spre UE, pas cu pas: Cum s-a apropiat Republica Moldova de Uniunea Europeană (CRONOLOGIE)

Drumul spre UE, pas cu pas: Cum s-a apropiat Republica Moldova de Uniunea Europeană (CRONOLOGIE)

Mai aproape de Uniunea Europeană: A fost transmisă prima parte a chestionarului de aderare la UE (VIDEO)

Mai aproape de Uniunea Europeană: A fost transmisă prima parte a chestionarului de aderare la UE (VIDEO)

Parlamentul European: UE trebuie să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată

Parlamentul European: UE trebuie să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată

EDITORIAL | Cât suntem noi de pregătiți pentru a trăi într-o țară europeană?

EDITORIAL | Cât suntem noi de pregătiți pentru a trăi într-o țară europeană?

Letonia a desemnat Rusia drept „stat care sponsorizează terorismul”. Cum comentează autoritățile ruse

Letonia a desemnat Rusia drept „stat care sponsorizează terorismul”. Cum comentează autoritățile ruse

UTA Găgăuzia se va adresa direct la Rosselhoznadzor pentru reluarea exporturilor de produse vegetale

UTA Găgăuzia se va adresa direct la Rosselhoznadzor pentru reluarea exporturilor de produse vegetale

Advertoriale
Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  NYT: Bilanțul pagubelor provocate de exploziile din Crimeea sunt mai mari decât a descris inițial Kremlinul
 • 2
  Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă
 • 3
  Sfârșit tragic pentru un moldovean aflat în vacanță. Un bărbat s-a înecat într-o piscină din Turcia
 • 4
  Datoriile acumulate de Moldovagaz față de Gazprom vor fi supuse auditului de două companii din Norvegia și Marea Britanie. APP a semnat contractul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.