Un funcționar implicat într-o dispută în România, în 2018, acum conduce o direcție a uneia dintre cele mai mari bănci din R. Moldova. Reacția BNM (DOC)

Un funcționar implicat într-o dispută în România, în 2018, acum conduce o direcție a uneia dintre cele mai mari bănci din R. Moldova. Reacția BNM (DOC)

Începând cu luna aprilie, un fost șef al Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) din România este responsabil de același domeniu în una dintre cele mai mari bănci din R. Moldova, „Victoriabank”. Este vorba despre Daniel-Marius Staicu. În urma unor informații parvenite de la sursele AGORA, am aflat că acesta ar fi fost implicat în 2018 într-o dispută peste Prut, care a ajuns în presă și în urma căreia au fost sesizați și procurorii români. 

La solicitarea AGORA, BNM a confirmat faptul că în baza cererii depuse de către „Victoriabank”, la data de 1 aprilie 2022, candidatura lui Daniel-Marius Staicu a fost aprobată pentru fotoliul de șef al Direcției conformitate a băncii, cu responsabilități inclusiv în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului.

„În procesul de aprobare, BNM efectuează evaluarea individuală a fiecărei persoane înaintate în funcție-cheie în conformitate cu criteriile care se referă la reputația, cunoștințele, aptitudinile și experiența persoanei”, se arată în răspunsul BNM.

...

În aceeași ordine de idei, menționăm că informațiile distribuite redacției de către sursa noastră s-au adeverit și în presa din România. În urmă cu patru ani, portalul de știri Mediafax a scris că, corpul de Control al Guvernului României a sesizat procurorii privind nereguli depistate la ONPCSB, ca urmare a unei reclamaţii făcute de șase dintre cei șapte membri ai instituției, care au spus că Staicu, care era preşedintele de atunci, i-a exclus din procedura de avizare.

„S-a constatat faptul că prin ordinul preşedintelui ONPCSB din 27 decembrie 2017 au fost abrogate Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea şedinţelor plenului ONPCSB precum şi Metodologia de analiză şi prelucrare a informaţiilor. Prin adoptarea acestor măsuri, membrii plenului ONPCSB, reprezentanţi ai instituţiilor care fac parte din organul colegial, cu excepţia preşedintelui acestuia, au fost excluşi din procedura de avizare de specialitate a documentelor Oficiului, din orice alte mecanisme care le permiteau emiterea de îndrumări cu privire la rezolvarea solicitărilor adresate de instituţiile implicate în combaterea unui astfel de fenomen eminament periculos și excluderea din activităţile de prelucrare a datelor şi informaţiilor conţinute în rapoartele de tranzacţii suspecte", se menţionează în raportul Corpului de Control al Guvernului României.

Întrebați din ce motiv au pledat pentru candidatura lui Daniel-Marius Staicu, luând în considerație conflictul în care a fost implicat acesta, reprezentanții „Victoriabank” ne-au oferit următorul răspuns: 

„Actul de verificare, despre care scrie Mediafax, nu a avut nicio urmare. Drept dovadă că legea a fost respectată este faptul că dl Daniel-Marius Staicu și-a continuat mandatul încă aproape trei ani (până în septembrie 2020). Ulterior, a revenit în Ministerul Afacerilor Interne, Direcția Generală Anticorupție, în calitate de ofițer specialist principal, poziție ce nu permite nicio abatere de la normele legale”.

Victoriabank salută faptul că Daniel Marius Staicu face parte din echipa de profesioniști a băncii și declară că experiența și bunele sale practici sunt implementate deja cu succes. 

„Faptul că dl Staicu a acceptat această funcție ne onorează și, în același timp, ne dă siguranța că instituția noastră se aliniază la cele mai înalte standarde europene”, spun reprezentanții băncii.

În ultimii 20 de ani, Staicu a activat într-un șir de instituții de stat din România. Printre acestea se numără: Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Direcția de Investigare a Criminalității Economice a Inspectoratului General al Poliției Române. 

Daniel Marius Staicu a absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Drept, urmând studii postuniversitare la Universitatea București, Facultatea de Drept.

 În anul 2018, a obținut Certificatul Comitetului Moneyval din cadrul Consiliului Europei, iar în 2020 - Certificatul Comunicarea Strategică pentru Combaterea Amenințărilor la Securitate în era Dezinformării, Universitatea Rey Juan Carlos, Madrid, Spania. 

Este specialist în investigarea criminalității economice și financiare, expert în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.