Judecătorii Curții de Apel Bucureşti au pronunțat joi decizia finală în cazul dosarului Colectiv, după șase ani de procese. Fostul primar al Sectorului patru din București, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. La fel, Instanța a decis că Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov vor plăti în solidar cu patronii clubului Colectiv și cu doi pirotehniști daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015, notează digi24.ro.
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat joi pe Piedone la patru ani închisoare cu executare, faţă de cei opt ani şi șase luni stabiliţi de Tribunalul Bucureşti.
Cristian Popescu Piedone s-a predat la poliția din Bragadiru și a fost dus la închisoare. Tot la Poliţia din Bragadiru s-a predat şi unul dintre patronii clubului Colectiv, Costin Mincu.
Totodată, prin decizia de joi, instanța îi interzice lui Piedone, ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de cinci ani.
Cea mai mare pedeapsă - 11 ani și opt luni a primit unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu. Ceilalți doi patroni au fost condamnați la opt ani de închisoare – Paul Gancea și șase ani și patru luni – Costin Mincu.
Pirotehniștii Zaharia Viorel și Marian Moise vor avea de executat o pedeapsă cu închisoarea de șase ani și 10 luni.
Cristian Niță, director al firmei de artificii, a fost condamnat la doi ani și 6 luni închisoare pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Înstanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de trei ani.
Pompierii ISU Radu Antonina și Matei George Petrică vor avea de executat câte opt ani și 8 luni de închisoare.
Totodată, instanța a decis achitarea pentru Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior și Ramona Sandra Moţoc, referent superior.
La fel, potrivit deciziei instanţei, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.
În general, suma medie stabilită de instanță pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 150.000 - 250.000 de euro, dar sunt părţi civile care vor încasa 500.000 euro.
Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1,5 milioane euro şi 4,6 milioane lei.
Vezi și aceste știri

Dosarul Colectiv: La distanță de șase ani de la tragicul incendiu, Curtea de Apel București anunță începutul dezbaterilor finale

Documentarul „Colectiv”, primul film românesc nominalizat la Premiile Oscar

Primele condamnări în dosarul Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare pentru patronii clubului, 8,5 ani - pentru primarul sectorului 4
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
