Colaborarea EHT, care în 2019 a obținut prima imagine a unei găuri negre, a anunțat la 12 mai că a obținut o imagine a găurii negre din centrul Căii Lactee. A fost nevoie de câțiva ani pentru a obține și rafina imaginea. Anunțul a fost făcut de Ferryal Ozel de la University of Arizona. Imaginea de acum a fost mult mai greu de obținut decât cea prezentată acum trei ani.
Gaura neagră SGR A se găsește în regiunea centrală, mai întunecată a imaginii. Acea regiune este înconjurată de lumina care iese din gazul super-încălzit accelerat de forțele gravitaționale imense. Imaginea a fost obținută din combinația a zeci de mii de imagini captate de cele opt telescoape.
Anunțul a fost făcut în cadrul a șase conferințe care s-au ținut simultan în SUA, Germania, China, Mexic, Chile, Japonia și Taiwan.
M87, prima gaură neagră a căreia imagine a fost obținută de EHT se află la 54 milioane de ani lumină, deci de peste 2.000 de ori mai departe decât Sagittarius A. M87 este și de peste 1.500 de ori mai masivă decât Sagittarius A.
De ce a fost mult mai greu să obții fotografia unei găuri negre care se află de peste o mie de ori mai aproape de Terra, față de gaura neagră „fotografiată” în 2019?
„Gazul din vecinătatea găurilor negre se mișcă cu aceeași viteză - aproape la fel de repede precum lumina - atât în jurul lui Sgr A, cât și a lui M87. Dar diferența este că gazul orbitează în zile, sau chiar săptămâni în cazul M87, iar la mai micuța Sgr A o orbită durează câteva minute. Asta înseamnă că strălucirea și modelul gazului din jurul Sgr A se schimbau rapid pe măsură ce colaborarea EHT îl observa – ca și cum ai încerca să obții o imagine clară a unui cățeluș ce își urmărește cu rapiditate coada”, explică Chi-kwan (‘CK’) Chan de la the University of Arizona
EHT este o rețea de radiotelescoape de peste tot din lume care studiază în special găurile negre. În 2019, colaborarea EHT a publicat prima fotografie a unei găuri negre. Proiectul a fost pornit în 2012 cu scopul de a observa mediul din imediata apropiere a unei găuri negre.
Event Horizon Telescope a reușit conectarea unei rețele mondiale de opt telescoape răspândite pe glob. Acestea se află în locuri greu accesibile și la altitudini ridicate, inclusiv în munții Sierra Nevada din Spania, pe vulcanii din Hawaii și din Mexic, în munții din Arizona, în deșertul Atacama din Chile și în Antarctica. În proiect lucrează 300 de astronomi.
Centrul unei găuri negre se numește singularitate, iar în jurul ei se află un câmp gravitațional atât de puternic încât orice obiect ce pătrunde în perimetrul câmpului dispare în gaura neagră.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.