Peste 130 de hotărâri ale instanțelor de judecată, emise în 2021, pe dosarele contravenționale de corupție au fost supuse unei analize strategice a Centrului Național Anticorupție. Din cauzele soluționate în fond, 33 de cauze contravenționale s-au finalizat cu aplicarea pedepsei cu amendă și privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate sau de a deține anumite funcții. Adică, doar în 24% de cazuri contravenienții au fost sancționați în prima instanță pentru delictele constatate.
Analiza datelor privind cuantumul amenzii aplicate a constatat că amenda contravențională în mărime 1.500 de lei a fost aplicată față de 14 persoane, amendă în mărime de 2.000 de lei - față de 2 persoane, în valoare de 2.500 de lei – în privința la 4 persoane, iar amenda în valoare de 3.000 de lei - în privința la 5 persoane.
Câte o persoană a fost amendată cu 500 de lei, 3.500 de lei, 4.500 de lei și 6.000 de lei. Câte 2 persoane au fost sancționate cu amenzi în mărime de 800 de lei și, respectiv, 9.000 de lei.
Amenda sub nivelul minim, în mărime de 500 de lei, a fost aplicată de judecătoria Briceni. Hotărârea instanței a fost ulterior anulată de Curtea de Apel, însă cauza a fost încetată din motivul expirării termenului de prescripție. Amenda maximă, în mărime de 9.000, de lei a fost dispusă în cadrul examinării proceselor contravenționale expediate de ANI.
Privarea de dreptul de a deține anumite funcții pentru o perioadă de 3 luni, a fost aplicată de către instanțele de judecată în 19 cazuri. Perioada de 4 luni a fost aplicată în privința la 2 persoane, 5 luni - în privința la 2 persoane, 6 luni - în privința la 4 persoane, iar termenele de 7, 9 şi 12 luni au fost aplicate în privința la câte o singură persoană.
Vezi și aceste știri

Directorul „Apă-Canal Cahul” și administratorul unei companii private, reținuți pentru fapte de corupție

10 angajați de la „Calea Ferată”, trimiși în judecată pentru acte de corupție. Șapte dintre ei au fost anterior condamnați
