În medie, unui procuror îi revin două autoturisme. Care sunt veniturile acuzatorilor de stat

În medie, unui procuror îi revin două autoturisme. Care sunt veniturile acuzatorilor de stat

Valoarea totală a veniturilor procurorilor s-a cifrat, în 2018, la 226,5 milioane de lei, în 2019 – 288,4 milioane de lei și în 2020 - la 286,5 milioane de lei. Este în creștere și numărul clădirilor, terenurilor, dar și al datoriilor declarate de către procurori. Asta arată datele unui raport realiat de Transparency International Moldova, cu privire la veniturile și averile procurorilor. Experții au analizat declarațiile de avere a 600 de procurori depuse în perioada 2018-2020.

Conform CNAS, în ultimii ani au fost stabilite pensii pentru peste 200 de procurori, pensia medie lunară fiind în creştere continuă. Potrivit situaţiei la 01.01.2022, aceasta a constituit cca 18 mii lei, depăşind de cicra șapte ori pensia medie lunară pe ţară şi de circa nouă ori – pensia minimă lunară. Şi remuneraţia medie lunară a procurorilor s-a majorat, fiind în 2020 de cca 23 de mii de lei şi depăşind de circa trei ori salariul mediu lunar pe economie.

Potrivit raportului, numărul clădirilor şi construcţiilor declarate de către procurori şi reprezentanţii Ministerul Justiției este în creştere (în 2020 cu cca 14% mai mult decât în 2018). Circa 4/5 din procurori şi puţin peste 2/3 din reprezentanţii MJ au indicat atare imobile, însă ceilalţi n-au declarat nimic, nici măcar case şi apartamente în care ar locui.

Suprafaţa medie a caselor/apartamentelor aflate în proprietatea unei familii de procuror este de 122 m2 în 2020. De asemenea, în jur de 1/2 din procurori şi 1/3 din reprezentanţii MJ au declarat terenuri, numărul declaranţilor fiind în creştere. Chiar dacă unui procuror/unei familii de procuror i-a revenit, în medie, circa 4 terenuri (cu o suprafaţă medie de 1,7 ha), efectiv sunt procurori/familii de procurori care au declarat până la 163 de terenuri.

Numărul persoanelor care declară mijloace de transport, precum şi numărul acestor mijloace este în creştere. Practic, fiecare al 5-lea vehicul declarat de procurori are sau este utilizat în baza altor contracte translative. Unui procuror/unei familii de procuror îi revin, în medie, două autoturisme. Valoarea unor vehiculele declarate este destul de mare, peste un milion de lei, o parte din declaranţi au indicat în anii în care au procurat astfel de automobile donaţii şi/sau venituri importante din înstrăinarea bunurilor mobile şi imobile. 

Numărul procurorilor care au luat credite şi împrumuturi, precum şi numărul datoriilor declarate, de asemenea este în creştere. Unui procuror/unei familii de procuror îi reveneau în 2020, în medie 1,7 credite/împrumuturi.

Circa 4/5 din datorii au fost luate de la persoane juridice (bănci, organizaţii de microfinanţare), 1/5 – de la persoane fizice (rude, persoane de încredere). Valoarea unor împrumuturi luate de procurori de la părinţi şi persoane de încredere ajunge la trei miliaone de lei.

Agenția Națională de Integritate a iniţiat controlul averilor şi intereselor procurorilor în 2019, pe parcursul a trei ani fiind verificate cca 1.900 de declaraţii. În 2019-2021, inspectorii de integritate au întocmit 71 de procese verbale de iniţiere a controlului privind eventuale încălcări admise de procurori, toate referindu-se la declararea averilor şi intereselor.

ANI a expediat PG, în 2019-2021, 6 sesizări privind eventuale cazuri de fals în declaraţii admise de procurori, inclusiv patru, în 2021, dar, potrivit Autorităţii, în cazul ultimelor „n-au fost anumite iniţieri”.

În 2018-2021, PG a pornit în privinţa procurorilor 44 de cauze penale, din ele 43% – pe eventuale cazuri de corupţie şi conexe acestora şi 16% – pe eventuale cazuri de îmbogăţire ilicită (cele mai multe pornite în 2021). Procuratura n-a iniţiat cauze penale pe eventuale cazuri de fals în declaraţiile de avere şi interese ale procurorilor (în acest timp ANI a expediat Procuraturii 6 asemenea sesizări). În perioada de referinţă Procuratura a expediat în instanţa de judecată 13 cauze penale în privinţa procurorilor, inclusiv 10 – pe eventuale cazuri de corupţie şi conexe acestora şi 1 – pe un eventual caz de îmbogăţire ilicită.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Care este salariul Maiei Sandu și ce automobil deține. Declarația de avere a președintei (DOC)

Care este salariul Maiei Sandu și ce automobil deține. Declarația de avere a președintei (DOC)

Un magistrat din capitală, în vizorul ANI. A omis din declarația de avere venituri în sumă de un milion de lei

Un magistrat din capitală, în vizorul ANI. A omis din declarația de avere venituri în sumă de un milion de lei

Zero mașini și conturi bancare. Ce a indicat Irina Vlah în declarația de avere și interese personale

Zero mașini și conturi bancare. Ce a indicat Irina Vlah în declarația de avere și interese personale

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  NYT: Bilanțul pagubelor provocate de exploziile din Crimeea sunt mai mari decât a descris inițial Kremlinul
 • 2
  Care este nivelul fondului radioactiv în R. Moldova, după bombardamentele de la centrala nucleară din Zaporojie
 • 3
  Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă
 • 4
  Beluga nu a ales cale întoarsă. A murit în apele Senei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.