Situaţia din Republica Moldova, pe agenda miniștrilor de externe din G7: Țara e slăbită din cauza războiului

Situaţia din Republica Moldova, pe agenda miniștrilor de externe din G7: Țara e slăbită din cauza războiului

Miniştrii de externe ai G7 se întâlnesc, în Germania, iar securitatea alimentară şi situaţia Republicii Moldova se află pe agenda discuțiilor, în contextul în care războiul dintre Rusia şi Ucraina ameninţă să destabilizeze şi Moldova, scrie Reuters.

Preocupările legate de securitatea alimentară vor domina reuniunea anuală a miniştrilor de externe din G7, grupul celor mai industrializate state. La reuniunea din staţiunea Weissenhaus de la Marea Baltică participă şi şefii diplomaţiilor din Ucraina şi Republica Moldova, colegii lor din cele mai dezvoltate state occidentale urmând să-şi reafirme sprijinul faţă de cele două ţări exsovietice.

Discuţiile vor fi dominate de Ucraina şi problema gestionării consecinţelor unui conflict care s-ar putea prelungi luni la rând sau chiar mai mult.

Publicitate

În fruntea agendei se află războiul din Ucraina, ca urmare a promisiunilor liderilor G7 de weekendul trecut de a adânci izolarea globală a Rusiei, inclusiv angajamentul de a interzice sau de a elimina treptat cumpărarea petrolului rusesc.

Sprijin pentru Republica Moldova la reuniunea miniștrilor G7

Participanţii la reuniune - la care va fi reprezentată şi UE - vor urmări de asemenea să liniştească Republica Moldova, învecinată cu Ucraina şi care se zbate să facă faţă unui flux de refugiaţi ucraineni, în timp ce o serie de incidente care au avut loc în ultimele săptămâni în Transnistria implicând separatişti proruşi au stârnit temeri pe plan internaţional că războiul din Ucraina s-ar putea extinde dincolo de graniţele acesteia.

„Această ţară este slăbită din cauza războiului, aşa că trebuie să ne confirmăm susţinerea pentru Moldova", a declarat presei o sursă diplomatică franceză, mai scrie Reuters.

Ministrul de externe indonezian Retno Marsudi, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a G20, grupul ţărilor industrializate şi emergente, ce include şi Rusia, se va alătura la rândul său, vineri, reuniunii G7 pentru a discuta despre securitatea alimentară.

Un oficial francez a indicat că va fi adusă în discuţie şi problema prezenţei Rusiei la summitul şefilor de stat, în noiembrie.

Întâlnirea miniştrilor de externe din G7 se încheie sâmbătă.

Amintim că, delegația R. Moldova, condusă de viceprim-ministrul Nicu Popescu, participă la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7. Aceasta este o participare în premieră pentru țara noastră.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal