Luna va intra în eclipsă în noaptea de duminică spre luni și va căpăta nuanță roșiatică. Unde va fi vizibil fenomenul

Luna va intra în eclipsă în noaptea de duminică spre luni și va căpăta nuanță roșiatică. Unde va fi vizibil fenomenul

O parte dintre pământeni vor putea să asiste la o eclipsă totală de Lună în noaptea de duminică spre luni, cu ocazia unui spectacol ceresc mai puțin frecvent, în timpul căruia astrul nocturn își va pierde din strălucire şi se va colora treptat într-o nuanță roșiatică. Eclipsa va fi vizibilă în regiuni ale continentelor american, european şi african, între răsăritul şi apusul Lunii, notează digi24.ro. 

Acest fenomen se produce aproximativ de două ori pe an, atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt perfect aliniate, iar Luna se află în faza sa plină. Luna intră în umbra Terrei, care blochează atunci razele solare, și își pierde puțin câte puțin din strălucirea sa albă.

Luminozitatea sa nu dispare însă complet: Pământul continuă să trimită spre Lună o parte din lumina Soarelui, prin intermediul razelor solare, care vor căpăta o tentă roșiatică în urma unui proces de „refracţie atmosferică”, a explicat Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL.

Publicitate

„În timpul unei eclipse, doar Pământul mai luminează Luna prin această refracție a razelor roșiatice”, a adăugat astronomul francez, citat de Agerpres.

„Este foarte interesant să vezi o Lună albă şi strălucitoare căpătând în decurs de doar câteva minute o tentă roșiatică şi palidă”, a mai spus el. Vizibil cu ochiul liber sau cu ajutorul unui binoclu, fenomenul poate oferi celor pasionați posibilitatea de a face „fotografii spectaculoase”, atunci când condițiile atmosferice sunt favorabile.

Eclipsa va dura aproximativ cinci ore, iar faza sa de totalitate - când astrul se află complet ascuns în umbra Pământului - va dura puțin peste o oră.

Această eclipsă va fi vizibilă în totalitate în America de Sud, America Centrală şi pe coasta estică a Americii de Nord.

În România și posibil R. Moldova, fenomenul va fi vizibil timp de aproximativ o oră spre sfârşitul nopţii de duminică spre luni, informează site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe când Luna se apropie de apus, la ora 04:31, iar faza cea mai spectaculoasă are loc în timp şi după ce Luna apune în România. Începând cu ora 04:31, discul lunar va deveni mai puțin strălucitor, începând cu partea de stânga-sus. De la ora 05:28, pasionaţii de astronomie vor putea să vadă cum Luna începe să se înroșească în partea din stânga. Din acel moment va începe cea mai interesantă parte a fenomenului, intrarea Lunii în umbra Pământului.

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc în noiembrie 2022, însă va fi vizibilă din mijlocul Oceanului Pacific.

Eclipsele de Lună le-au permis oamenilor pasionaţi de ştiinţă să demonstreze încă din Antichitate că Pământul este rotund, a subliniat astronomul Florent Deleflie. „Pe suprafaţa discului lunar, limita dintre umbră şi partea luminată de către Soare este ușor curbată: este proiecția formei rotunde a Pământului”, a explicat el.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal