
Întrevederi cu miniștrii de externe din Franța, Germania, Japonia și Italia la reuniunea G7. Ce a discutat viceprim-ministrul Nicu Popescu
Problemele de securitate regională, diaspora, ajutoarele pentru gestionarea crizei economice, energetice și a refugiaților, dar și alte aspecte ale relațiilor R. Moldova cu statele parte a G7, au fost discutate în cadrul reuniunii ministeriale, desfășurată la Weissenhaus. Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a avut întrevederi cu omologii săi din Franța, Germania, Japonia și Italia. În cadrul dialogurilor, oficialii au exprimat solidaritatea în condamnarea agresiunii militare asupra Ucrainei.
・
Viceprim-ministrul Nicu Popescu a discutat cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze. Oficialul de la Chișinău i-a mulțumit omologului francez pentru co–organizarea Platformei de sprijin a Republicii Moldova, desfășurată recent la Berlin, precum și pentru asistența oferită în luna martie de Republica Franceză pentru gestionarea crizei refugiaților, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, ce a constituit peste 40 de tone de material necesar acomodării refugiaților, precum și pentru decizia de a reloca 2.500 refugiați.
„Am reiterat că țara noastră își dorește o cooperare mai aprofundată cu UE pentru a face față la situațiile de criză, a redresa economia națională și a moderniza comunitățile locale conform standardelor europene”, a menționat șeful diplomației de la Chișinău.
Totodată, cei doi miniștri au realizat un schimb de opinii cu privire la avansarea cooperării bilaterale în domeniul atragerii investițiilor, digitalizării și eficientizării serviciului public, securității cibernetice, remarcând rezultatele primelor contacte stabilite de instituțiile de resort din țara noastră cu cele din Franța. În context, părțile au agreat avansarea privind realizarea proiectului de renovare a liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni, de către un consorțiu de companii franceze.
La fel, Nicu Popescu a discutat și cu Annalena Baerbock, ministra afacerilor externe a Germaniei. Vicepremierul a mulțumit pentru sprijinul Germaniei în co-organizarea conferinței donatorilor pentru R. Moldova, care s-a desfășurat la Berlin pe 5 aprilie 2022 și care rămâne Platforma internațională de susținere a țării noastre, următoarea reuniune fiind planificată a fi găzduită de România.
„Am apreciat faptul că Germania continuă prin acțiuni concrete să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, precum și parcursul european al țării noastre. Viitorul nostru în familia statelor europene se bazează pe livrarea reformelor solicitate de cetățeni, combaterea corupției și modernizarea statului după standardele europene”, a menționat Nicu Popescu.

Un alt dialog la Weissenhaus a fost purtat de reprezentantul R. Moldova cu Hayashi Yoshimasa, ministrul afacerilor externe al Japoniei. Șefii celor două diplomații au condamnat ferm agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei și au reiterat eforturile de sprijin a acesteia.
„Am mulțumit Japoniei și țărilor partenere pentru ajutorul oferit în vederea gestionării crizei refugiaților. Autoritățile de la Tokio ne-au susținut cu o contribuție financiară de 12 milioane de dolari SUA oferită în cadrul Platformei de sprijin pentru Republica Moldova precum și donația voluntară în valoare de 1,7 milioane de dolari SUA din partea companiilor, ONG-urilor și a cetățenilor niponi colectați pe contul deschis de către Ministerul Finanțelor”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Lafel, viceprim-ministrul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu Luigi di Maio, ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Italiei.
Șeful diplomației de la Chișinău i-a mulțumit omologului italian pentru asistența oferită în gestionarea și depășirea crizei refugiaților ucraineni precum și pentru contribuția financiară oferită prin intermediul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie (IFRC) și a Fondului pentru Migrație. Acest sprijin este destinat consolidării capacităților țării noastre de primire și găzduire a refugiaților.

„Am discutat cu domnul ministru și posibilitățile de cooperare în domeniul energetic, mizând pe experiența Italiei în dezvoltarea unor inițiative care vor fortifica reziliența țării noastre. În beneficiul diasporei am convenit să avansăm discuțiile bilaterale în vederea încheierii unui acord privind reducerea tarifelor de roaming”, a spus ministrul Nicu Popescu.
Totodată, diplomații au efectuat un schimb de opinii pe marginea situației regionale, precum și a evoluțiilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, vicepremierul Nicu Popescu apreciind susținerea Italiei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre.