Agenția de Mediu răspunde Primăriei Chișinău: Arborele căzut în parcul Alunelul nu este în lista solicitată de „Spații Verzi” pentru lucrări silvotehnice

Agenția de Mediu răspunde Primăriei Chișinău: Arborele căzut în parcul Alunelul nu este în lista solicitată de „Spații Verzi” pentru lucrări silvotehnice

Agenția de Mediu susține că arborele care a căzut peste o copilă de doi ani în parcul Alunelul din capitală și a cauzat decesul fetiței, nu se regăsește în lista arborilor propuși spre autorizare pentru curățare înaintată de cei de la „Spații Verzi”. Reacția vine după ce Primăria Chișinău a acuzat instituția că ar fi refuzat să aprobe lucrările propuse. 

„Agenția de Mediu își exprimă regretul profund cu referire la incidentul care s-a produs în această dimineață în Parcul Alunelul și comunică faptul că arborele vizat în cazul decesului prematur al copilului nu se regăsește în lista arborilor propuși spre coordonare și autorizare a efectuării tratamentelor silvotehnice de către Î. M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în solicitarea sa”, notează într-o reacție Agenția de Mediu.

Instituția mai informează că este autoritatea responsabilă de reglementarea și autorizarea activităților cu impact asupra calității mediului, „prevăzute în Nomenclatorul actelor permisive, aprobat prin Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător”.

Publicitate

Tot cu referire la legislație, Agenția susține că, în potrivit Legii nr. 591/99 cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane şi rurale, administrarea spațiilor verzi, proprietate publică, ar fi exercitată de către autoritățile administrației publice locale.

AGORA amintește că o bucată dintr-un copac a căzut peste un copil de doi ani. Cazul s-a întâmplat la 14 mai în parcul Alunelul din sectorul Buiucani al capitalei. La fața locului au intervenit polițiștii și echipa medicală de pe ambulanță. Copilul a fost imediat transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Peste câteva ore, oamenii legii au anunțat că fetița s-a stins din viață. Pe caz a fost inițiat un proces penal în stabilirea tuturor circumstanțelor cazului dat.

La scurt timp după tragedie, Primăria Chișinău a anunțat că va deschide o anchetă internă. Municipalitatea afirmă că ar fi solicitat de la Agenția Mediului permisiune pentru curățarea și defrișarea a 170 de arbori, dar ar fi primit acord pentru mai puțini copaci.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal