Finlanda a cerut oficial aderarea la NATO (VIDEO)

Finlanda a cerut oficial aderarea la NATO (VIDEO)

Finlanda a anunțat oficial că dorește aderarea la NATO. Anunțul a fost făcut duminică, într-o conferință de presă susțiută de președintele și premierul de la Helsinki, conform Reuters și BBC. Orice decizie privind aderarea unui nou stat la NATO trebuie luată prin decizie unanimă de către țările membre, iar Turcia a transmis că se opune aderării Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică. Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, s-a declarat "gata" pentru o întâlnire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Președintele, prim-ministrul și miniștrii seniori ai cabinetului Finlandei s-au întâlnit duminică pentru a lua o decizie oficială cu privire la depunerea unei cereri de aderare la NATO, scrie hotnews.ro.

Anunțul oficial a fost făcut într-o conferință de presă de către președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin.

Publicitate

"Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe", a spus preşedintele finlandez.

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a spus, la rândul său, că speră că Parlamentul Findandei va confirma în următoarele zile decizia de a aplica pentru aderarea la NATO, iar aceasta se va baza pe un mandat puternic.

„În Finlanda avem încă procesul parlamentar în fața noastră, dar am încredere că Parlamentul va dezbate această decizie istorică cu hotărâre și responsabilitate”, a afirmat premierul Finlandei, citat de BBC.

De altfel, comisia parlamentară de apărare a dat deja undă verde propunerii, transmițând că este cea mai bună opțiune pentru securitatea Finlandei.

Sanna Marian a mai spus că atât ea, cât și președintele Finlandei au fost în contact strâns cu țările membre NATO.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a transmis că nu este posibil ca Turcia să susțină aderarea Finlandei și Suediei la NATO, susținând că acestea găzduiesc „numeroase organizații teroriste”.

Turcia nu vrea repetarea unor greșeli asemănătoare”, a declarat Erdogan cu referire la aderarea Greciei, precizând că, „mai mult, țările scandinave în discuție sunt case de musafiri pentru organizații teroriste”.

Secretarul general adjunct al NATO s-a declarat încrezător în privința unui consens pentru aderarea Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică.

”Sunt încrezător că dacă Suedia și Finlanda vor decide să-și depună candidatura la NATO vom putea să le primim și să întrunim toate condițiile pentru un consens”, a declarat, potrivit Reuters, secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană.

El s-a referit la obiecțiile exprimate recent de Turcia, referitoare la activitatea organizațiilor kurde de pe teritoriul Suediei și Finlandei, organizații pe care Ankara le consideră ”teroriste”. "Turcia este un aliat important și a exprimat îngrijorări care sunt discutate între prieteni și aliați”, a mai spus Geoană.

El a făcut aceste declarații duminică, la reuniunea de la Berlin a ministrilor de externe ai statelor NATO, organizată în contextul în care Finlanda și Suedia vor să adere la alianța nord-atlantică.

Tot duminică, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, s-a declarat "gata" pentru o întâlnire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, conform Reuters.

Orice decizie privind aderarea unui nou stat la NATO trebuie luată prin decizie unanimă de către țările membre.

Carta NATO afirmă că „orice stat european aflat într-o poziție de a promova principiile acestui tratat și contribuie la securitatea zonei Atlanticului de Nord” poate cere aderarea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal