
Ion Ceban, după cazul letal din parcul Alunelul: „A fost deschisă ancheta internă și miercuri aștept un raport”. Ce spune despre Agenția de Mediu
Primarul capitalei Ion Ceban susține că ancheta internă pe marginea cazului letal din pacul Alunelul, unde un copil a decedat fiind strivit de o buturugă, se va încheia miercuri. În același timp, edilul se plânge repetat pe reticența Agenției Mediului la solicitările celor de la Spații Vierzi pentru aprobarea lucrărilor de curățare li defrișare a arborilor cu risc de prăbușire. Ceban susține că a dispus controale repetate în curțile grădinițelor și școlilor.
・
„Avem mii de copaci în oraș care necesită urgent defrișați și chiar dacă acești copaci par să fie la prima vedere sănătoși unele crengi trebuie de înlăturat. Asta deoarece în urma unor vânturi puternice, cum a avut loc vineri seara, când au fost doborâți, ai mulți copaci și crengi, când serviciile au lucrat practic toată noaptea, s-a întâmplat și această tragedie.
Rog personal ca echipa primăriei, împreună cu Agenția de Mediu să facem front comun pentru ca pe deoparte să depistăm toți arborii și imediat să avem susținerea specialiștilor de la mediu pentru a interveni prompt. Această inventariere este făcută. Vom veni cu detalii în acest sens un pic mai târziu”, spune Ceban la ședința Primăriei din 16 mai.
Edilul susține că la Agenția Mediului ar fi adresate mai multe solicitări pentru aprobarea lucrărilor de defrișare și curățare a copacilor și roagă ca acestea să fie examinate în mod prioritar. La fel, Ceban spune că a dispus ca echipe specializate, în fiecare sectoare, să analizeze o dată în plus minuțios, în primul rând ogrăzile grădinițelor și școlilor, instituțiilor sociale.
„Anul trecut, 9.885 de arbori au fost curățați de către Spații Verzi. 5.345 de arbori au fost defrișați. Avem și foarte multe refuzuri. Doar în ianuarie -mai, către Agenția de Mediu Spații Verzi a înaintat solicitări pentru autorizații - acte fitosanitare 258 întocmite, arbori propuși pentru curățare 3.066, dintre care 2288 au fost autorizați. Arbori pentru defrișare 620, dintre care 242 de arbori autorizați. Peste 400 de arbori au fost refuzați pentru autorizare.
Dacă arborii au fost identificați că trebuie defrișați, după 1-3 luni când vine autorizația, acești arbori riscă să se prăbușească sau devină zone de risc. În acest context e nevoie de operativitate”, spune primarul.
Edilul a punctat că ar exista solicitări și pentru defrișarea plopilor de pe străzile în reparație ca 31 august, Tighina, Alexandru cel Bun unde se desfășoară reparații ale străzilor. „Unii copaci riscă să se prăbușească”, spune Ceban.
Cât despre ancheta internă deschisă de primărie, Ceban afirmă că după trei zile, sau altfel spus miercuri, să fie prezentat un raport pe marginea cazului tragic din parcul Alunelul.
AGORA amintește că o bucată dintr-un copac a căzut peste un copil de un an. Cazul s-a întâmplat la 14 mai în parcul Alunelul din sectorul Buiucani al capitalei. La fața locului au intervenit polițiștii și echipa medicală de pe ambulanță. Copilul a fost transportat imediat la spital pentru îngrijiri medicale. Peste câteva ore, oamenii legii au anunțat că fetița s-a stins din viață. Pe caz a fost inițiat un proces penal în stabilirea tuturor circumstanțelor cazului dat.
La scurt timp după tragedie, Primăria Chișinău a anunțat că va deschide o anchetă internă. Municipalitatea afirmă că ar fi solicitat de la Agenția Mediului permisiune pentru curățarea și defrișarea a 170 de arbori, dar ar fi primit acord pentru mai puțini copaci.
La rândul său, Agenția de Mediu susține că arborele care a căzut peste o copilă și a cauzat decesul fetiței, nu se regăsește în lista arborilor propuși spre autorizare pentru curățare înaintată de cei de la „Spații Verzi”.