Sfârșitul politic al lui Putin: experții ucraineni, despre un eventual atac al Rusiei asupra Moldovei

Sfârșitul politic al lui Putin: experții ucraineni, despre un eventual atac al Rusiei asupra Moldovei

Serviciile de informații ale SUA atenționau anterior că, pe fondul eșecurilor în Ucraina, ar exista probabilitatea ca Vladimir Putin să declare legea marțială în Rusia și să declanșeze un război pe teritoriul ocupat al Moldovei - regiunea transnistreană. Portalul ucrainean de informații, Canal 24, a discutat cu mai mulți experți din Ucraina despre cât de probabilă este o eventuală invazie a Rusiei în Republica Moldova și cu ce s-ar putea solda aceasta. 

Moscova vrea să sperie Europa

Președintele Primului Fond Internațional de Dezvoltare al Ucrainei, Mikola Volkovski și președintele filialei din Ucraina a Asociației Internaționale a Studenților din domeniul Științelor Politice, Artem Oliinik au evidențiat câteva momente.

Publicitate

În primul rând, serviciile speciale rusești, care au fost finanțate cu generozitate de Rusia, acum trebuie să execute ordinul „cu orice preț” pentru a dovedi rezultatul resurselor cheltuite pentru ele.

Aceste rețele de agenți operează în toată Europa, iar în urma escaladării situației în Moldova, nu vor avea de câștigat. În prezent, acolo (n.r. în regiunea transnistreană) se află o grupare nu prea mare de soldați ruși (deși este amplasat unul dintre cele mai mari depozite de muniții din regiune), rotația/acumularea de forțe este dificilă, pentru că Ucraina este gata să-și apere teritoriile.

{{blockquote\?Moscova tinde să scoată un as din mânecă, pentru a speria Europa cu fantoma anilor 1990 - agravarea situației în Balcani. Putem afirma cu siguranță că se mizează anume pe acest lucru - de a amenința continentul cu instabilitate în lanț, care s-ar extinde și spre statele membre ale UE/NATO. În așa caz se va agrava situația în Bosnia, va crește presiunea și la hotar cu Kosovo, situație care ar juca în defavoarea noastră, întrucât atenția va fi orientată într-acolo, au explicat experții.

||

Autor:

În al doilea rând, ar trebui să luăm în calcul recenta rotație a elitei regionale din Rusia. Această tendință (lucrul asupra greșelilor) va continua, deoarece Rusia dorește să abordeze în mod sistemic un război de lungă durată în Ucraina și să-și reinstaureze calmul la nivel intern, dar și să-și organizeze „forțele expediționare” în Ucraina după înfrângerile și pierderile umane disproporționate.

Cât despre introducerea legii marțiale, aceasta va fi mai relevantă pentru regiunile de graniță, dacă se va lua totuși o astfel de decizie. Dar nu ar trebui să ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple foarte curând - în prezent Rusia are resurse limitate pentru a escalada confruntarea.

În al treilea rând, Moldova, de asemenea, primește avertismente și informații despre acțiunile Rusiei. Destabilizarea situației este posibilă, dar condițiile sunt foarte diferite de cele ale Ucrainei: Kremlinul nu va anunța o a doua operațiune specială, în regiunea transnistreană există prea puține forțe militare rusești, iar țările vecine pot ajuta cu adevărat Moldova să ia măsuri pentru a neutraliza pericolul, dacă se va ajunge la asta, au mai punctat experții.

Totodată, aceștia au mai precizat că obiectivul strategic al armatei ruse în regiunea Mării Negre sunt orașele Odesa, Nikolaev, Cernomorsk, Ociakov și altele. Întrebarea dacă implicarea forțelor din regiunea transnistreană va contribui la creșterea amenințării (sau chiar la declanșarea unei blocade a aceste orașe) este una dificilă, deoarece infrastructura ucraineană de apărare în Sud este funcțională și își demonstrează eficacitatea.

Furnizarea de arme occidentale către Ucraina înseamnă că oprirea forțelor rusești este posibilă. Este mai greu să vorbim despre sudul regiunii Odesa - într-adevăr pot apărea probleme acolo, dar, în așa caz, acesta va fi un semnal pentru Chișinău că a venit momentul, au mai punctat experții.

Sfârșitul politic al lui Putin

 Politologul Maxim Djigun, care este expert în probleme socio-politice și partener în cadrul compania de consultanță Good Politics, a remarcat că regiunea transnistreană este o regiune interesantă. În ciuda prezenței trupelor ruse acolo, aceasta este o bucată de teritoriu moldovenesc, spre care Rusia nu are acces. Adică, acesta este un teritoriu care, pe de o parte, are hotar cu Ucraina, iar pe de altă parte, cu Moldova. Prin urmare, dincolo de toate declarațiile sonore despre o posibilă operațiune acolo, putem spune că este puțin probabil ca aceasta să fie una de succes pentru Rusia.

„Potrivit datelor de care dispun serviciile de informații ucrainene, în regiunea separatistă din stânga Nistrului s-ar afla circa 1.300 de militari, majoritatea dintre care păzesc depozite și își afirmă influența în regiune. Dar, cu siguranță, nu au potențialul de a ataca Ucraina. E altceva, că regiunea transnistreană, ca o bucată de Rusie medievală, nedezvoltată, reprezintă o amenințare politică, în primul rând, pentru Moldova și România. Acesta este un instrument în mâinile lui Putin pentru a-și demonstra capacitatea de a destabiliza situația din Europa de Est și de a șantaja Europa în ansamblu”, precizează Djigun.

Expertul a mai adăugat că, cu referire la o posibilă ofensivă dinspre regiunea transnistreană spre Moldova, că o astfel de amenințare există. Este însă foarte puțin probabil ca o grupare de 1.300 de militari, să reprezinte un pericol serios la adresa Moldovei. Mai curând, ar fi vorba despre destabilizarea situației, or, Transnistria este de multă vreme o problemă pentru R. Moldova.

”Sunt mai mult decât convins că, pentru Putin, aceasta este o încercare în plus de a șantaja și de a-și demonstra puterea pe care pretinde că o are. Acesta este un mesaj pentru aceeași Românie, țările NATO și UE, că ar putea avea probleme. În ceea ce mă privește, cred că o posibilă declanșare a unei operațiuni într-o direcție operațională suplimentară precum Transnistria, nu ar face decât să accelereze moartea politică a lui Putin”, a mai spus expertul.

Autor:

Trupele ruse din Transnistria nu sunt capabile să lupte

Directorul „Asociației Științelor Politice”, Dmitri Sincenko, este de părere că, la prima vedere, pentru Moscova nu ar fi deloc complicat să câștige, eventual, Moldova. Asta, pentru că Republica Moldova practic nu are o armată pregătită pentru luptă și nu va fi capabilă să reziste trupelor mai numeroase ale Rusiei și așa-zisei Republici Transnistrene. 

Cu toate acestea, există un detaliu important aici - unitățile rusești din regiunea transnistreană și, cu atât mai mult, forțele armate ale separatiștilor transnistreni, care sunt controlate de ruși, la fel nu sunt capabile de luptă și, cel mai important, sunt izolate de aprovizionarea din Rusia. În același timp, Moldova poate solicita asistență din partea vecinelor România și Ucraina, care vor face față acestei amenințări foarte rapid. Dacă se va întâmpla acest lucru, dacă Rusia va atrage Republica Moldova într-un conflict armat și dacă totul se va întâmpla potrivit prognozelor mele, Ucraina va putea, în consecință, să elibereze mai multe resurse pentru apărare în est și la sud, pentru că astăzi suntem nevoiți să păstrăm un anumit număr de trupe la hotar cu regiunea transnistreană”, a explicat Sincenko.

Autor:

În opinia sa, participarea directă a țărilor terțe în războiul cu federația Rusă va contribui la creșterea asistenței pentru Ucraina, ceea ce înseamnă că va accelera victoria.

Expertul și membrul mișcării populare „Все вместе”, Evghenii Savisko, a explicat că, pentru a pcuceri Moldova, Putin trebuie mai întâi să preia controlul asupra Insulei Șerpilor. Anume această insulă controlează Delta Dunării și o parte semnificativă a Mării Negre, în primul rând coastele Ucrainei și României.

Plasarea unui sistem staționar de apărare aeriană pe acestă insulă va permite, de asemenea, controlul spațiului aerian. Iată de ce forțele armate ale Ucrainei distrug atât de activ și sistematic inamicul pe Insula Șerpilor. Fără o bază acolo, armata invadatorilor nu poate face nimic atât împotriva Ucrainei, cât și a Moldovei.

Dacă trupele lui Putin lansează o ofensivă împotriva armatei moldovenești cu forțele existente ale grupării din regiunea transnistreană, atunci soarta Moldovei va depinde de acțiunile forțelor armate ale Ucrainei. Dacă oficialii de la Chișinău vor cere ajutor, armata ucraineană este pregătită să lanseze o ofensivă și să învingă această grupare a lui Putin. În cazul în care, printr-un miracol, inamicul ar reuși să transfere către regiunea transnistreană resurse umane și echipamente suplimentare, atunci situația se poate complica. Deoarece în așa caz, inamicul va putea ataca forțele armate ale Ucrainei la sud din mai multe părți concomitent”, a mai adăugat Savisko.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal