Asociațiile producătorilor agricoli solicită modificarea metodologiei de formare a prețului la carburanți și posibilitatea ca agricultorii să importe produsele petroliere direct de la rafinărie. Aceast proiect precum și altele șase din „pachetului agricol” urmează a fi prezentate Parlamentului până pe 1 iulie 2015 și votate în lectură finală în termen de două săptămâni.
Ieri a avut loc a treia ședință a comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor.
Agricultorii speră că vor reuși să obțină modificarea metodologiei de calcul a prețurilor la carburanți și acces direct la rafinărie, ceea ce le va permite să obțină un preț rezonabil pentru produsele petroliere.
„Privitor la piața produselor petroliere am ajuns la o variantă bună, în afară de marja comercială. Este necesară voința politică pentru a limita marja comercială și atunci vom putea avea un preț rezonabil la carburanți. Proiectul are două componente: noua metodologie de calcul a prețului la carburanți, care este legat de prețul Platts din Marea Mediteraneană și plus marja comercială. A doua componentă este posibilitatea ca producătorii agricoli să poată importa produse petroliere direct de la rafinărie.
Noi propunem ca această marjă comercială să nu fie mai mare de 100 dolari/tonă, ceea ce ar fi de ajuns pentru a acoperi cheltuielile petroliștilor. Noi vom demonstra, dacă vom avea acces direct la rafinărie, că putem să asigurăm prețuri rezonabile la produsele petroliere pentru producătorii agricoli”, a declarat Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor şi ex-ministru al Agriculturii, Valeriu Cosarciuc.
Alexandru Slusari, Preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli, UniAgroProtect a subliniat că a treia ședință a fost mai eficientă decât cele precedentă. El mai speră că se va reuși modificarea legii cu privire la produselor petroliere. „În final eu sper că noi vom reduce apetitul importatorilor de produse petroliere și vom pune o marjă rezonabilă care va permită să micșorăm prețul pentru produsele petroliere nu doar pentru agricultori, dar pentru toți consumatorii de benzină, motorină și gaz lichefiat. Sper să reușim să reducem cu cel puțin doi lei prețul unui litru de carburanți.
Proiectele de lege din „pachetul agricol” urmează a fi prezentate Parlamentului cel târziu până pe 1 iulie și votate de Parlament, în lectură finală până pe 15 iulie, totuși anumite proiecte de lege nu vor putea fi modificate până șa numirea unui nou Guvern.