Ministrul român al Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat într-o conferință de presă comună cu omologul din Republica Moldova, Sergiu Prodan, că, în opinia sa, Eurovision ar avea nevoie de o reformă, transmite digi24.ro. La rândul său, ministrul Culturii de la Chișinău a declarat că este fanul Zdubilor, nu și al Eurovisionului, considerând că această competiție ar fi subiectivă și politizată.
„Știu și eu cât dvs. Două două lucuri vreau să spun: Primul, că politizăm din ce în ce mai tare un fenomen care a început a fi unul cultural și de unire al țărilor din Europa; și doi: compromitem nu doar fenomenul în sine, ci și atenția și sprijinul pe care trebuie să le acordăm Ucrainei”, a spus ministrul român al Culturii Lucian Romașcanu, răspunzând jurnaliștilor care l-au întrebat despre scandalul legat de Eurovision.
„Ucraina trebuia să câștige. Probabil că pe merit. Nu avea nevoie de astfel de lucruri. Cei care au gândit, și sper că nu au fost românii, EBU, să facă un astfel de transfer de voturi au făcut rău lor, competiției și Ucrainei”, a declarat Lucian Romșcanu.
El a precizat că Ministerul Culturii nu are niciun fel de implicare în această chestiune. „Dar ne preocupă. Mi-aș dori să se întâmple o resetare completă a Eurovision, pe alte baze, doar publicul să conteze, pentru că această împărțire politică a voturilor - pe care o vedem de ani de zile - nu are nicio legătură”, a spus oficialul român. „Nu văd cum poți să oprești chestia asta cu datul voturilor către alții decât dacă lași la alegerea publicului. Dacă pui un juriu, inevitabil: hai că sunt frații noștri”, a explicat Romașcanu.
„Sper că din ce se va analiza să rezulte că nu la noi a fost problema. În al doilea rând, să transmitem nevoia unei reforme la Eurovision”, a adăugat Lucian Romașcanu.
La rândul său, Sergiu Prodan, ministrul Culturii al Republicii Moldova, a spus că împărtășește aceeași viziune ca cea a Bucureștiului.
„Nu știu ce s-a întâmplat acolo, sincer să fiu nu sunt un fan al Eurovision, sunt un fan al Zdubilor. (...) Această competiție nu e nici festival muzical, nici competiție sportivă. Se pune prea mare accent pe competiție, pentru că orice artist este interesant și are dreptul la propria lui artă și trebuie judecat după regulile, valorile și principiile pe care el le pune în joc. Este o competiție extrem de subiectivă și politizată. Pe de altă parte, nu este în puterea unui festival de muzică să confirme sau infirme legătura noastră spirituală, de neam. Acest punctaj maxim sau minim e doar un joc, nu ar demonstra o unitate sau o lipsă a ei”, a declarat Sergiu Prodan.
Televiziunea Română a precizat, anterior, că a solicitat organizatorilor concursului Eurovision să-i furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care a fost înlocuit punctajul juriului din România cu un „substitut” calculat „într-un mod netransparent”. În funcție de răspunsul care îi va fi trimis, TVR „își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”, precizează un comunicat.
Pe de altă parte, conducerea companiei publice de radio și televiziune din Republica Moldova, Teleradio-Moldova, a decis să deschidă o anchetă, după ce a constatat o discrepanță între voturile publicului și voturile juriului în privința României.
Vezi și aceste știri

Trupa ucraineană care a câștigat Eurovisionul a spus că va scoate la licitație trofeul. Banii vor fi donați unui fond de caritate

Noi nemulțumiri legate de Eurovision. Directorul „Teleradio-Moldova”, indignat de faptul că juriul de la Chișinău nu a oferit niciun punct României
