CMC, în ședință: Prețul la călătoriile în transportul public, pe ordinea de zi(LIVE/UPDATE)

CMC, în ședință: Prețul la călătoriile în transportul public, pe ordinea de zi(LIVE/UPDATE)

Ședința Consiliului Municipal Chișinău, care este de fapt prelungirea întrunirii din 12 mai, începe cu 27 de consilieri în sala de ședințe, din totalul celor 51 de acești locali. Primul subiecte pe ordinea de zi este aprobarea Planului local Anticorupție pentru anii 2022-2025.

UPDATE: AGORA a selectat un fragment din ședința CMC de marți. Lăsăm imaginile să vorbească de la sine.

UPDATE: În continuarea ședinței din 12 mai, la 17 mai consilierii municipali au reușit să examineze doar 8 puncte din cele 49 de pe ordinea de zi. Ședința a fost întreruptă chiar în momentul când se examina cazul construcției de pe strada Coca 7. Subiectul a fost amânat pentru joi, 19 mai, când urmează o nouă continuare a ședinței.

UPDATE: Consilierii au examinat proiectul cu privire la inițierea proiectului de parteneriat public-privat în municipiul Chișinău privind reabilitarea pasajului subteran de pietoni de la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Ismail. 

Autorii proiectului au propus să fie organizat un concurs pentru selectarea unui agent economic care ar fi investit în reabilitarea pasajului subteran - asigurarea pentru cetățeni a nivelului necesar de confort și securitate la traversarea pasajului subteran, restabilirea treptelor, reparația tavanului și pereților, replanificarea și amenajarea spațiilor pentru trecerea pietonilor, precum și celor destinate activității comerciale, lucrări de desfundare și reconstrucție a colectoarelor de apă, instalarea echipamentului modern de iluminare, instalarea camerelor de supraveghere pentru monitorizare. 

S-a estimat că pasajul ar putea fi dat în concesiune pentru 35 de ani, cu drept de gestiune, în schimbul a investițiilor de circa 24,4 milioane de lei și întoarcerea pasajului în gestiunea CMC-ului la final, în stare bună și fără obligațiuni. 

Inițiativa nu a fost susținută. Consilierii au zis că proiectul este pregătit insuficient și au cerut ca acesta să fie trimis la reexaminare. Propunerea însă nu a fost susținută, iar proiectul a fost supus votului. Doar 10 consilieri au votat pentru, deci inițiativa nu a trecut. 

Mai multe detalii aici: Pasajul subteran de pe str. Ismail, pe punctul de a fi renovat într-un parteneriat public-privat. Ce au propus autorii și de ce consilierii au spus „NU”

UPDATE: Consilierii au revenit în sală. Aceștia au discutat și au votat proiectul cu privire la darea in locațiune a unor încăperi din bulevardul Dacia, nr. 37/1, lit. A, Preturii sectorului Botanica. În locație ar putea fi creat un Centru pentru tineret.

UPDATE: A fost examinat și votat proiectul cu privire la transmiterea în gestiune economică a unor autocamioane specializate marca GAZ-5319. Consilierii municipali au anunțat pauză. 

UPDATE: Se examinează punctul doi din ordinea de zi, privind majorarea tarifelor la transportul public.

Iată ce a fost prezentat: Șefii de la RTEC și PUA, la raport în fața consilierilor municipali: Cheltuielile depășesc veniturile în activitatea transportului public cu sute de milioane de lei

Știrea inițială: Ședința de marți începe cu examinarea planului local Anticorupție. În sală este prezent și viceprimarul Fadei Nagacevschi, coautor al documentului.

Potrivit prezentării, Planul Anticorupție are șase priorități:

 • Consolidarea integrității instituționale ale APL prin prisma aplicării legislației corespunzătoare a anticorupției.
 • Gestionarea patrimoniului municipal în condiții de legalitate, transparență și eficiență.
 • Asigurarea transparenței și prevenirea corupției în procesul de planificare, desfășurare și monitorizare a achizițiilor publice.
 • Sporirea calității serviciilor publice printr-un managemet eficient a resurselor umane.
 • Îmbunătățirea comunicării cu cetățenii și transparența activității APL.
 • Diminuarea factorilor de corupție în procesul de eliberarea actelor permisive.

„Avem cazuri cu hotărâri judecătorești sau anchete de serviciu. Indiferent de rezultatul acestora, deja imaginea Primăriei a fost afectată de acțiunile funcționarilor vizați. Avem cazuri cu hotărâri judecătorești când unii pretori sau viceprimari au fost restabiliți în funcție, dar Primăria a găsit soluții pentru a nu executa hotărârile. Asta ne dă de crezut că managementul acestor persoane reprezintă primarul și Planul Anticorupție reprezintă primarul prin acțiunile acestor funcționari. Planul nu va da nicio valoare și va rămâne doar pe hârtie”, a spus  Roman Roșca, consilier municipal PAS. 

„Planul Anticorupție este acea cale de parcurs pe care inclusiv dvs, consilieri municipali ați putea să monitorizați activitatea Primăriei. Spuneți că acolo este corupție. Cine ar urma să se ocupe de activitățile anticorupționale, de identificarea corupțiilor și eliminarea lor din sistem dacă nu organele de urmărire penală. Noi putem să intervenim cu măsuri de prevenție”, a răspuns vieceprimarul Fadei Nagacevschi.

Consilierii au recurs la vot: PSRM - 22 pentru, Platforma DA - 8 pentru, PAS - 5 pentru, PL - 2 abțineri, PUN - 1 pentru , PC - 1 pentru, P. Șor - 2 pentru și doi consilieri independenți - pentru. Cu 41 de voturi în susținerea proiectului de decizie, acesta a fost votat ca bază.

Tot la ședința din 16 mai, consilierii locali urmează să discute subiectul unei eventuale majorări a tarifului la călătoriile cu transportul public pe teritoriul municipiului Chișinău. 

Amintim că ședința de azi a început la 12 mai. Deși aleșii locali urmau să înceapă adunarea la ora 10:00, aceștia au început ședința propriu-zisă abia peste 40 de minute. Inițial, pe ordinea de zi au fost 45 de subiecte. Dintre acestea, două erau de interes public major - creșterea tarifului la transportul public în capitală și organizarea referendumului pentru deciderea soartei Stadionului Republican. Consilierii au trecut la ordinea de zi în jurul orei 17, cu o oră înainte de a se încheia ziua de muncă. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Problema animalelor fără stăpân din capitală va fi gestionată de o întreprindere municipală. Decizia, votată de CMC (DOC)

Problema animalelor fără stăpân din capitală va fi gestionată de o întreprindere municipală. Decizia, votată de CMC (DOC)

Taxele de intrare în Parcul Dendrariu, majorate. Care sunt noile tarife aprobate de CMC (DOC)

Taxele de intrare în Parcul Dendrariu, majorate. Care sunt noile tarife aprobate de CMC (DOC)

Tehnica din cadrul Exdrupo va fi reînnoită. CMC a aprobat un împrumut în valoare de 40 de milioane de lei

Tehnica din cadrul Exdrupo va fi reînnoită. CMC a aprobat un împrumut în valoare de 40 de milioane de lei

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  La 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru femei a devenit 60 de ani
 • 2
  Avertizare îngrijorătoare de la un fost vicepreședinte al Parlamentului. „La toamnă Gazprom va sista livrările de gaze”
 • 3
  O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina
 • 4
  Un deputat PAS vine cu clarificări, în contextul reformei învățământului superior. „Universitatea Agrară nu va fi lichidată”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.