Cere să i se facă dreptate. Tauber se adresează la CEDO, la un an după ce a fost eliminată din cursa pentru Primăria Bălți

Cere să i se facă dreptate. Tauber se adresează la CEDO, la un an după ce a fost eliminată din cursa pentru Primăria Bălți

Deputata Partidului „Șor”, fosta candidată a formațiunii pentru funcția de primară a municipiului Bălți, Marina Tauber, s-a adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce anul trecut a fost eliminată din cursa electorală. 

„La sfârșitul săptămânii trecute am depus o cerere la CEDO și am prezentat toate documentele care confirmă ilegalitatea eliminării mele din cursa electorală. Sperăm că cererea va fi examinată cât mai rapid”, a anunțat deputata, la 17 mai, cadrul unei conferințe de presă la Bălți.

Avocatul formațiunii, Vadim Banaru, a precizat că a fost invocată încălcarea mai multor drepturi, precum cel la un proces echitabil, la apărare și cel de a alege și a fi ales.

Publicitate

„Suntem încrezători că toate probele pe care le-am anexat la dosar vor fi suficiente pentru magistrații Înaltei Curți, pentru a emite o decizie justă, iar doamna Tauber va fi repusă în acele drepturi care i-au fost lezate”, a menționat apărătorul.

Amintim că CEC a cerut scoaterea candidatei Partidului Șor din cursa electorală pentru primăria Bălți, acuzând-o că a apelat la servicii de catering pentru a-și hrăni simpatizanții, din bani pe care nu i-a inclus în rapoartele financiare.

În cele din urmă, prin hotărârea instanței, alegerile din Bălți au fost amânate pentru 19 decembrie, după ce candidata Partidului Șor a fost scoasă din cursă, pentru că a folosit bani nedeclarați în campania sa. Așadar, turul doi al scrutinului din data de 5 decembrie a fost anulat. Pe 5 decembrie, bătălia urma să se dea între Marina Tauber și independentul Nicolai Grigorișin.

Odată cu amânarea alegerilor pentru data de 19 decembrie, CEC a stabilit că Grigorișin, concurentul clasat pe locul II în turul întâi, va concura cu cel de pe locul III, adică cu Boris Marcoci, de la PAS. Cel din urmă s-a retras, așa că legea spune că persoana de pe locul IV ar fi urmat să îi ia locul, fiind vorba de Alexandr Nesterovschi, candidatul BECS. Și acesta a declarat pe facebook că nu va participa la alegeri.

La 19 decembrie, la urne au ieșit doar 9,98 la sută dintre alegătorii înscriși în liste, fiind cea mai scăzută prezență la vot din istoria alegerilor din Republica Moldova. Scrutinul a fost câștigat de Nicolai Grigorișin, fost viceprimar în administrația lui Renato Usatîi, care a acumulat 84,77% din sufragii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal