Șefii de la RTEC și PUA, la raport în fața consilierilor municipali: Cheltuielile depășesc veniturile în activitatea transportului public cu sute de milioane de lei

Șefii de la RTEC și PUA, la raport în fața consilierilor municipali: Cheltuielile depășesc veniturile în activitatea transportului public cu sute de milioane de lei

Cheltuieli ce depășesc cu câteva milioane de lei veniturile anuale. Asta au raportat șefii de la Regia Transport Electric Chișinău și Parcul Urban de Autobuze  la ședința CMC din 17 mai. Șefii întreprinderilor municipale din domeniul transportului public spun că tariful real al unei călătorii depășește cu mult costul actual și ar fi de 7 lei pentru o călătorie cu troleibuzul și 19 lei pentru cea cu autobuzul.

Șefii care gestionează activitatea serviciilor de transport public au fost chemați în fața consilierilor municipali pentru darea de seamă. Aceasta, în contextul în care municipalitatea propune majorarea tarifului la călătoriile cu troleibuzul și autobuzul. Cei doi manageri au raportat pierderi substanțiale.

Î. M. Parcului Urban de Autobuz: Pierderile zilnice se ridică la 0,5 mil de lei

Publicitate

Potrivit cifrelor enunțate de șefului adjunct al Întreprinderii Municipale, Vitalie Copaci, Î.M. „PUA” numără 826 de angajați cu salariul mediu de 12.666 mii de lei. Șoferi sunt 270 la număr cu salariu mediu de 14 mii de lei, iar taxatori 209 persoane, cu salariul mediu de 11.800 de lei.

În prezent, parcul rulant al întreprinderii este de 275 de unități, dintre care 205 autobuze sunt în exploatare. Copaci afirmă că autobuzele au o vechime medie de 4,6 ani, iar anul trecut vechimea era de circa 15 ani.

Veniturile întreprinderii sunt de 55,3 milioane de lei, dintre care 41,9 milioane sunt venituri din contractul de servicii publice. Nemijlocit banii acumulați de la transportarea călătorilor ajung la suma de 13,4 milioane de lei. Acest venit venitul a crescut cu 62% față de anul trecut. Chiar și așa cheltuielile sunt mult mai mari, potrivit datelor prezentate de șeful întreprinderii.

Cât despre cheltuieli, pe primul trimestru sunt înregistrate 72,6 milioane de lei. Dintre acestea, cheltuielile pentru combustibil, sunt în creștere cu 30% față de anul trecut. 90% din totalul cheltuielilor sunt pentru salarii, combustibil și impozite.

Respectiv, pentru primul trimestru al anului 2022 sunt pierderi de 15,6 milioane de lei. Asta în mare parte din cauza scumpirii combustibilului. Vitalie Copaci, mai spune că pentru un călător, costul ajunge la 19 lei.

Mai mult de atât, pentru anul 2022 sunt prevăzute un șir de lucrări de reparații, proiecte ce presupun cheltuieli bănești. Întreprinderea planifică să aplice proiectul de monitorizare a autobuzelor prin GPS. Costul unui km parcurs ajunge la 38 de lei.

Vitalie Copaci subliniază că Î.M. „PUA” zilnic înregistrează pierderi de 0,5 milioane de lei.

Șeful RTEC: Prețul real al unei călătorii este de 7 lei

Potrivit raportului prezentat de Dorin Ciorîi, în anul 2021 RTEC a scos zilnic la linie 330 de troleibuze. În total au fost transportați 121,1 milioane de pasageri.

Prin urmare, întreprinderea a acumulat venituri de 383,3 mil. lei. Dintre acestea, venituri colectate de la pasageri sunt 202,6 milioane de lei. Iar achitări din bugetul municipal pentru transportarea de călători au fost 310 mil. lei.

La compartimentul cheltuieli, totalul pentru anul 2021 se cifrează la 564,4 milioane de lei. Dintre acestea, pentru salariu și contribuții au fost distribuite 373, 1 mil de lei, iar pentru consumul de energie electrică - 66,3 mil lei. Alte 13 mil de lei au fost plătite pentru impozite.

Ciornîi susține că costul unui km parcurs este de circa 24 lei în 2021 și 24,7 lei în 2022.

Mai mult, șeful RTEC a făcut totalurile și pentru patru luni din 2021 și constată venituri de 186 mil de lei, dintre care 71 de mil. de lei sunt venituri colectate, iar restul - achitări din bugetul municipal pentru transportarea călătorilor. Cheltuielile în cele patru luni ajung la 184 de milioane de lei.

Șeful RTC a vorbit despre impactul majorării tarifului la energia electrică cu 38%, cheltuielile fiind în 2021 de circa 66 milioane de lei. Iar în 2022, cheltuielile se estimează la circa 92,8 mil de lei doar pentru electricitate.

Ciornîi a mai spus că costul real al unei călătorii cu transportul electric în prezent depășește 7 lei. Aceasta luând în calcul și categoriile cu gratuități care se folosesc de serviciile de transport.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal