Pasajul subteran de pe str. Ismail, pe punctul de a fi renovat într-un parteneriat public-privat. Ce au propus autorii și de ce consilierii au spus „NU”

Pasajul subteran de pe str. Ismail, pe punctul de a fi renovat într-un parteneriat public-privat. Ce au propus autorii și de ce consilierii au spus „NU”

La ședința din 17 mai a Consiliului municipal a fost examinat proiectul de decizie prin care se propunea ca pasajul subteran din strada Ștefan cel mare, colț cu strada Ismail să fie renovat într-un contract de parteneriat public-privat.  Inițiativa prevedea ca în urma unui concurs, obiectivul să fie renovat de un agent economic în schimbul dreptului de a exploata locația pentru câțiva ani. Propunerea, însă, nu a fost susținută de aleșii locali.

Autorii proiectului au propus ca pasajul subteran să se transfere în gestiunea unui operator economic privat prin concurs cu dreptul de a-l reabilita, finanța, opera și administra conform unui contract pentru o perioadă de timp suficentă pentru a recupera investiția, a obține un profit rezonabil și pentru a opera obiectivul municipal în scop public.

Proiectul includea lucrări de reconstrucție a pasajului subteran cu respectarea următoarelor cerințe: asigurarea pentru cetățeni a nivelului necesar de confort și securitate la traversarea pasajului subteran, restabilirea treptelor, reparația tavanului și pereților. Replanificarea și amenajarea spațiilor pentru trecerea pietonilor, precum și celor destinate activității comerciale, lucrări de desfundare și reconstrucție a colectoarelor de apă, instalarea echipamentului modern de iluminare, instalarea camerelor de supraveghere pentru monitorizare. La fel, se planifica adaptarea tehnică a intrărilor și ieșirilor pentru persoane cu mobilitate redusă, părinți cu cărucioare și persoane în etate.

Autorii inițiativei au menționat că proiectul își propune să îmbunătățească condițiile sanitare, logistice și de marketing pentru activitatea comercială în cadrul pasajului subteran pietonal menționat. Ulterior, pasajul urma să fie dat în exploatare către partenerului privat, să fie exploatat, iar pe final, să fie transmis în bună stare, funcțional și liber de orice sarcină sau obligație, partenerului public, adică CMC-ului.

Suma totală a investițiilor s-a estimat la circa 24,4 milioane de lei. Ca termen pentru recuperarea ar fi concesiunea pentru 35 de ani. La fel, s-a estimat că agentul economic ar putea obține beneficii suplimentare de 402 mii euro până la finalizarea contractului de concesiune.

Propunerea însă nu a fost pe placul consilierilor locali. Votul proiectului a stârnit certuri în sala de ședință. Inițial a fost supusă votului trimiterea la reexaminare a proiectului. O parte dintre consilieri au spus că prezentarea ar fi superficială și au cerut mai multe informații. Totuși, reexamiarea nu a fost susținută. Așadar, s-a votat proiectul de bază. Și aici consilierii nu au ajuns ușor la numitor comun. După minute înșir de numărătoare, cu pauze anunțate în plină procedură de vot, s-a constatat că proiectul a fost susținut de doar 10 consilieri. Așadar, autorii urmează să revină cu propunerea.

Menționăm că trecerea de pietoni din fața magazinului Unic e traversată zilnic de 40-50 de mii de persoane și în prezent se află în gestiunea Direcție Transport Public și Căi de Comunicații. În prezent spațiul comercial este închiriat de 15 agenți economici pentru activități de comerț.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.