Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) ia sub control prețul uleiului. Adaosul comercial și retrobonusul au fost limitate. Despre aceasta a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul debutului ședinței Guvernului, din 18 mai.
„Cei din rețelele de comercializare dau vina pe producător, iar producătorul, pe cei din rețele. Până se clarifică lucrurile, am decis includerea uleiului dezodorizat în lista produselor social importante”, a declarat șefa Cabinetului de Miniștri.
Natalia Gavrilița a precizat că uleiul a fost inclus în lista produselor social importante și va avea un adaos comercial și un retrobonus limitat, astfel încât să nu afecteze producătorul.
„La acele produse unde avem adaos comercial limitat observăm o stabilizare sau o diminuare a prețurilor”, a menționat prim-ministra.
De asemenea, Ministerului Agricultorii i-a fost ordonat, în decurs de o lună, să actualizeze o strategie de asigurare a securității alimentare.
Anterior, șeful Legislativului, Igor Grosu, a declarat că de prețurile mari la ulei se face vinovat un singur monopolist de pe piață.
Precizăm că prețul uleiului vegetal este cu 25% mai mare, decât de la începutul anului. Astfel, cumpărătorii trebuie să scoată din buzunare 50 de lei pentru un litru, pe când anterior, achitau până la 39 de lei.
Menționăm că inflația în Republica Moldova a atins nivelul de 27,1% la finele lunii aprilie. Datele au fost prezentate de guvernatorul BNM, Octavian Armașu.
Potrivit guvernatorului, valul de scumpiri internaționale la produsele energetice și la cele alimentare au un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova.
Vezi și aceste știri

Scumpirea uleiului a ajuns în vizorul CSE. Șeful Legislativului spune că de prețurile mari se face vinovat un singur monopolist

Mai mulți bani pentru un litru de ulei. Cât a ajuns să coste produsul în cele mai mari rețele alimentare din țară
