R. Moldova va oferi un lot de asistență Ucrainei în valoare de peste 67 de milioane de lei

R. Moldova va oferi un lot de asistență Ucrainei în valoare de peste 67 de milioane de lei

În cadrul ședinței de miercuri, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au decis oferire unui lot de asistență internațională Ucrainei în valoare de 67,5 milioane de lei. De asemenea, pe perioada stării de urgență, va fi permisă șederea pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor ucraineni și membrilor de familie ai acestora.

Mai exact, persoanelor care au intrat în Republica Moldova în perioada stării de urgență, precum și celor care se aflau legal în Republica Moldova la data instituirii stării de urgență li se permite șederea pe teritoriul țării fără respectarea termenului de 90 de zile calendaristice în decursul oricărei perioade de 180 de zile calendaristice.

Totodată, a fost exclusă taxa de stat în mărime de 1.440 lei, pentru acordarea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă a cetățenilor ucraineni. O altă prevedere ține de acordarea, la solicitare, a dreptului de ședere provizorie în scop de muncă pentru cetățenii ucraineni fără obligativitatea respectării condiției de achitare a unui salariu mediu lunar pe economie prognozat pentru anul de gestiune.

Publicitate

CSE a mai dispus să aloce din Fondul de intervenție al Guvernului mijloace financiare în sumă de 8,5 milioane de lei Autorităților Publice Locale de nivelul I și II pentru acoperirea costurilor de funcționare a Centrelor de plasament temporar pentru refugiați. 2,3 milioane lei au fost alocate Centrelor pentru refugiați, create de instituțiile publice din subordinea autorităților publice centrale. Alte 230 mii lei vor fi distribuite Centrelor din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, iar 192,8 mii lei – celor din subordinea Ministerului Educației și Cercetării.

Membrii CSE au aprobat acordarea unui lot de asistență internațională Ucrainei. Donația va include bunuri materiale, în sumă de 39.185.316 lei, din gestiunea Ministerului Afacerilor Interne și în sumă de 27.538.234 lei din gestiunea Ministerului Sănătății. De asemenea, lotul de asistență destinat Ucrainei va include bunuri în valoare de 830.838 de lei, aflate în gestiunea Ministerului Muncii și Protecției Sociale și primite anterior sub formă de ajutoare umanitare pentru gestionarea crizei refugiaților.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal