„Mergem pe jumătăți de măsură, ori, dacă există voință și voturi suficiente în Parlament nu înțeleg de ce nu se merge în genere pe scoaterea imunității în Constituție și atunci să o lase parțial, pentru declarații politice. Este un proiect pentru PR politic, am văzut de trei ori această inițiativă în spațiul public”, a declarat Dinu Plîngău.
Președintele Platformei DA a amintit că deputații pot fi reținuți și fără ridicarea imunității parlamentare în cazul în care au comis o infracțiune în flagrant, precum în cazurile de corupție și a reiterat că în perspectiva în care guvernarea a identificat 67 de voturi necesare pentru modificarea Constituției, atunci ar trebui să o excludă în totalitate.
Miercuri, Guvernul a examinat și a avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituție, prin care se propune restrângerea inviolabilității deputaților în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, al traficului de influență, al excesului sau abuzului de putere, al îmbogățirii ilicite și spălării banilor.
Asupra acestui proiect de lege Curtea Constituțională s-a expus la 26 octombrie 2021. Curtea a examinat dacă limitarea imunității deputatului asigură un echilibru corect între interesele concurente, între principiul imunității deputatului și interesul investigării infracțiunilor de corupție.
În concluzie, Curtea a reținut că proiectul legii constituționale asigură un echilibru abstract corect între principiul inviolabilității mandatului de deputat și interesul investigării infracțiunilor de corupție. La fel, Curtea a reținut că proiectul de lege propus nu încalcă limitele revizuirii prevăzute în art. 142 din Legea Supremă.
De asemenea, Curtea a conchis că Parlamentul este unica autoritate competentă să decidă asupra instituirii, excluderii sau limitării imunității deputaților.
Așadar, Parlamentul, în calitate de autoritate competentă, urmează să decidă joi asupra oportunității adoptării actului normativ.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.