Ucraina sărbătorește Ziua Iei Naționale - „Вышиванка”. Adresarea lui Zelenski și mesajul emoționant transmis de prima doamnă (GALERIE FOTO, VIDEO)

Ucraina sărbătorește Ziua Iei Naționale - „Вышиванка”. Adresarea lui Zelenski și mesajul emoționant transmis de prima doamnă (GALERIE FOTO, VIDEO)

În cea de-a treia zi de joi a lunii mai, în Ucraina este sărbătorită Ziua Iei Naționale, „Вышиванка”. Președintele Volodimir Zelenski i-a felicitat pe ucraineni cu această sărbătoare. Și prima doamnă, Olena Zelenskaia, a venit cu un mesaj mai special, iar rețelele de socializare au fost împânzite de imagini, prin care oamenii au ales să-și exprime patriotismul și convingerea fermă în victorie. 

„Amuleta noastră sacră în acest război”

Publicitate

Adresarea din acest an a președintelui Volodimir Zelenski către ucraineni a fost una foarte laconică. Puternică, liberă, de neînvins! - La mulți ani, Ucraina, - așa i-a felicitat președintele pe ucraineni.

Este simbolic și faptul că videoclipul este însoțit de o melodie pe versurile lui Dmitri Pavlîcico - „Два кольори мої” (n.r. Cele două culori ale mele).

„Codul brodat al națiunii”

Și prima doamnă, Olena Zelenskaia, i-a felicitat pe ucraineni în această zi. Pentru poza oficială din acest an, soția președintelui a ales o ie albastră cu alb și a povestit cum va fi purtată astăzi „вышиванка” în diferite regiuni ale țării.

...

Sursa foto: Instagram olenazelenska_oficial

„Unii o vor scoate din dulapul care a rămas întreg, ca prin minune, în casa distrusă. Alții nu o mai au, câci au pierdut-o, împreună cu locuința lor… Unii o vor căuta într-o altă țară, acolo unde i-a alungat războiul, alții o vor îmbrăca în orașul natal, în care, în sfârșit, nu mai sunt bombardamente, iar alții - în ocupaţie, riscându-și viaţa. Cineva o va purta pentru prima dată, pentru că, pentru prima dată, a simţit această necesitate", a menționat Olena Zelenskaia. Ea a mai spus că Ucraina sărbătorește Ziua portului național de mulți ani, dar războiul a adus un sens nou. Pentru că anume în acest an înțelegem mai mult ca niciodată sensul cuvintelor despre „codul brodat al națiunii”.

„Poate e pentru prima dată, când simțim atât de intens sensul binecunoscutei expresii despre „codul brodat al națiunii”. Pentru prima dată acesta a devenit atât de personal și de emoționant. Pentru prima dată este vorba despre pierderile noastre teribile și despre victoria obligatorie asupra inamicului și asupra durerii”, a spus prima doamnă.

Autor:

De remarcat că este pentru prima dată în cei trei ani de președinție a soțului ei, când soția președintelui a apărut singură în poza tradițională, fără Volodimir Zelenski. În ultimii doi ani, soții s-au fotografiat împreună în această zi.

...

...

Sursa foto: Instagram olenazelenska_oficial

Istoria Zilei Naționale a Iei - „вышиванка” a început în 2006, când o studentă al Facultății de Istorie, Științe Politice și Relații Internaționale a Universității din Cernăuți, „Iurii Fedkovici”, Lesea Voroniuk, a venit cu o astfel de inițiativă. Cu fiecare an, sărbătoarea a devenit din ce în ce mai populară. Scopul principal al acesteia este de a păstra tradițiile populare originale.

Autor:

„Вышиванка”este un cod unic, specific ucrainenilor, cu amulete și semne brodate pe ea, iar neamul ucrainean este parte a rădăcinii din care ia naștere Ucraina. O cămașă brodată este considerată un talisman care apără de toate cele rele ce ți se pot întâmpla în viață. „Вышиванка” simbolizează dragostea de familie, credința și memoria neamului, scrie Canal 24.

Toate aceste sentimente la un loc și-au găsit exprimarea și în postările și pozele plasate de internauți pe rețelele de socializare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal