Transportatorii amenință cu o nouă grevă. Ce-i nemulțumește de această dată

Transportatorii amenință cu o nouă grevă. Ce-i nemulțumește de această dată

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) sesizează că ar exista tentative de „preluare a afacerilor de la operatorii de transport și crearea unor impedimente în desfășurarea activității”. Aceasta îi atribuie o parte din vină ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu. Mai mult, transportatorii amenință cu grevă generală și cer implicarea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrei, Natalia Gavrilița. Solicitați de AGORA pentru o reacție, reprezentanții Ministerului Infrastructurii ne-au spus că nu comentează „aberațiile APOTA” și se vor ține de promisiunea de a oferi transport confortabil cetățenilor. 

„Din conținutul inițiativelor lui Spînu reiese că dumnealui intenționează să excludă din legislația națională acele prevederi care sunt conforme legislației UE și să includă prevederi care vin în contradicție cu principiile din UE. Toate acțiunile Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) sunt îndreptate spre dezvoltarea și menținerea schemelor de corupție, în același timp, nicio problemă cu care se confruntă ramura transporturilor nu se regăsește pe agenda ministerului”, se arată într-un comunicat al APOTA.

Ei acuză conducerea MIDR că a dat dovadă de incompetență totală în ceea ce privește politicile din sectorul transporturilor, iar preocupările de bază au fost axate doar pe scheme ilegale.

Publicitate

„Mecanismele de relansare a transporturilor în perioada post-pandemică nu constituie o preocupare a MIDR-ului, ba din contra, domnul Spînu urmărește scopul de a bloca toate instrumentele legale prin care rețeaua de rute regulate existentă ar putea fi ajustată la realitățile de azi și la nevoile pasagerilor și operatorilor de transport”, declară transportatorii. 

La data de 14 aprilie, APOTA a depus o petiție în adresa Ministerului Infrastructurii prin care a evidențiat că inițiativele ministrului Andrei Spînu vor îndepărta Republica Moldova de standardele UE și a solicitat ca acestea să fie retrase. De asemenea, transportatorii spun că au avertizat MIDR că ignorarea cerințelor va determina operatorii de transport să intre în grevă.

„În această perioadă am primit asigurări de la Secretarul de Stat Păscăluță că subiectul abordat de APOTA în curând va fi examinat în cadrul unei ședințe la minister. Termenul legal pentru examinarea petiției a expirat, ministerul nu a discutat subiectul cu transportatorii, nu a satisfăcut cerințele noastre și nici răspuns nu a expediat”, declară reprezentanții asociației. 

Astfel, în ziua de joi, 19 mai, transportatorii au depus în adresa președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a prim-ministrei, Natalia Gavrilița, un demers prin care au solicitat implicarea lor personală, pentru a curma acțiunile și intențiile ilegale ale MIDR.

„Vă comunicăm că operatorii de transport de persoane se află în pragul unei greve generale și ne exprimăm speranța că cu implicarea dlui Grosu și a dnei Gavrilița, situația de conflict și de criză va putea fi depășită, iar sistarea transportului va fi evitată”, spun transportatorii. 

Amintim că ultima grevă anunțată de transportatori a avut loc în luna februarie curent. Timp de trei zile, în gările auto din țară a șuierat vântul.  Problema a fost depășită doar după ce, de la 1 martie, tariful pentru călători a fost majorat. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal