SUA își propune să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse

SUA își propune să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse

Casa Albă lucrează pentru a le oferi luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei. Declarația a fost făcută oficialii americani, pe fondul îngrijorării că armele mai puternice care ar putea scufunda navele de război rusești ar intensifica conflictul, scrie Reuters

Ucraina nu a ascuns că vrea armament cu tehnologie avansată de la Statele Unite, capabilități dincolo de inventarul actual de artilerie, cum ar fi rachetele Javelin și Stinger. Lista Kievului, de exemplu, include rachete care ar putea împinge marina rusă departe de porturile sale de la Marea Neagră, permițând reluarea transporturilor de cereale și alte produse agricole în întreaga lume.

Foști și actuali oficiali americani, precum și surse din Congres au menționat că, pe lângă teama de escaladare a conflictului, există obstacole în calea furnizării de arme mai puternice și cu rază mai lungă de acțiune în Ucraina, cum ar fi necesitatea unei pregătiri îndelungate a militarilor, dificultăți de întreținere a echipamentului, sau teama că armamentul ar putea fi capturat de forțele ruse.

Publicitate

Potrivit surselor citate, ar fi luate în considerare două tipuri de rachete antinavă puternice - Harpoon fabricate de Boeing și Naval Strike Missile produse de Kongsberg și Raytheon Technologies. Acestea ar putea fi expediate din SUA direct în Ucraina, sau printr-un transfer de la un aliat european care deține deja astfel de rachete.

În aprilie, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel către Portugalia ca să furnizeze armatei ucrainene rachete Harpoon, care au o rază de acțiune de până la aproape 300 km.

Dar există mai multe probleme care împiedică Ucraina să primească rachetele. În primul rând, există o disponibilitate limitată a platformelor pentru a lansa rachete Harpoon de pe țărm - o soluție dificilă din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali - deoarece este un tip de armă proiectată să fie trasă de pe nave de război.

Doi oficiali americani au spus că Statele Unite lucrează la potențiale soluții tehnice care includ montarea pe uscat a unor lansatoare navale.

Aproximativ 20 de nave ale marinei ruse, inclusiv submarine, se află în zona operațională a Mării Negre, a declarat ministrul britanic al Apărării.

Bryan Clark, expert naval la Institutul Hudson, a spus că 12 până la 24 de rachete antinavă Harpoon ar fi suficiente pentru a amenința navele rusești și ar putea determina Moscova să ridice blocada. „Dacă Putin menține blocada, Ucraina ar putea elimina din luptă cele mai mari nave rusești, deoarece nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”, a spus Clark.

Rusia a suferit deja pierderi însemnate pe mare, în special scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a flotei sale de la Marea Neagră.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal