La 18 mai, în zona stației atomo-electrică Cernobîl, s-a declanșat cel mai mare incendiu de la începutul acestui an, scrie presa din Ucraina. A doua zi, la 19 mai, Administrația Națională de Meteorologie din România a anunțat că norul de fum se deplasează către sud-vestul Ucrainei, zona Odesa și nordul Mării Negre.
În acest context, Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice din Republica Moldova e emis la 20 mai un comunicat de presă în care a oferit informații despre situația radiologică din țară.
„Toți parametrii radiologici sunt în limitele fluctuației radiației naturale de fond conform graficului prezentat în anexă. Astfel, conform informației parvenite de la sistemele automate de monitorizare a fondului radiologic gama de tipul „MIRA”, valorile debitului dozei ambientale gama pentru perioada 19-20 mai, pentru teritoriul Republicii Moldova, s-au încadrat în limitele caracteristice de fond și se cuprind între 10,0 -13,5 microRoentgen/oră. Astfel, nu sunt constatate depășiri ale valorilor stabilite, 25,0 microRoentgen/oră”, se arată în comunicatul de presă al ANRANR.
Potrivit datelor Administrației Naționale de Meteorologie din România, începând cu noaptea de joi spre vineri, 19-20 mai, circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei.
Vezi și aceste știri

Nivelurile radiațiilor din zona Cernobîl sunt anormale, susține Agenția Internațională pentru Energie Atomică

36 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. Maia Sandu: „Comunitatea internațională trebuie să înăsprească normele privind securitatea nucleară”
