DECLARAȚIE: Societatea civilă solicită negocieri transparente în formarea noului Guvern

DECLARAȚIE: Societatea civilă solicită negocieri transparente în formarea noului Guvern
Foto: Agora.md

Peste 25 de ONG-uri și Asociații Obștești au semnat o Declarație în care solicită transparentizarea negocierilor de formare a unei coaliții majoritare și învestirea unui nou Guvern. Potrivit membrilor Platformei societății civile „Pentru Europa” pentru a recăpăta încrederea cetățenilor autoritățile trebuie să întreprindă trei pași concreți. Printre aceștia se numără adoptarea pachetului de legi cu privire la sistemul național de integritate. Vedeți mai jos Declarația integral semnată de Platforma societății civile „Pentru Europa”.  

DECLARAȚIE

 

a Platformei societății civile ”Pentru Europa” privind importanța

unor negocieri transparente în vederea formării noului Guvern, care ar urma consecvent calea integrării europene a Republicii Moldova 

 

23 iunie 2015

În lumina ultimelor evenimente politice din Republica Moldova, marcate de demisia Guvernului și încercările de a forma o nouă majoritate parlamentară, societatea civilă constată cu regret că parcursul european al Republicii Moldova este periclitat din nou de bătăliile partidelor parlamentare pentru putere și de instabilitatea politică din țară generate de acestea.

Platforma societății civile ”Pentru Europa” își exprimă dezamăgirea față de tergiversarea procesului de negocieri privind numirea unui nou Guvern, fapt care aduce Republicii Moldova un nou val de instabilitate, dar și prejudicii enorme din punct de vedere politic, economic și social.

De asemenea, lipsa unui Guvern funcțional și negocierile de durată pentru formarea Cabinetului de Miniștri pun în pericol funcționalitatea sistemului judecătoresc și a statului de drept, în general. Este cunoscut faptul că anume în perioadele de instabilitate politică au loc cele mai multe infracțiuni economice și tranzacții dubioase, având în vedere că atribuțiile instituțiilor statului sunt limitate și nu are cine să-i tragă la răspundere pe cei care se aventurează în astfel de acțiuni ilegale. Constatăm cu regret, că sistemul corupt a devenit cea mai mare slăbiciune a Republicii Moldova şi o ameninţare reală în adresa statului nostru. Prin urmare, cu cât mai mult va dura această perioadă de instabilitate politică, cu atât mai mult va fi afectat statul de drept, iar consecințele ar putea fi dezastruoase pentru viitorul european al Republicii Moldova. Or, procesul de integrare europeană presupune în primul rând existența unui stat de drept, în care legea este respectată și nu este folosită în interese personale.            

Toate acestea, asociate cu lipsa reformelor, delapidările și furturile din patrimoniul public, atestate în ultima perioadă, pun într-un grav pericol viitorul european al Republicii Moldova, cu atât mai mult că partenerii noștri europeni deja privesc cu o mare doză de scepticism și neîncredere evoluțiile politice și economice din țara noastră.

În aceste condiții, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova nu vor mai contribui la susținerea și promovarea parcursului ei european pentru că s-au convins că s-a bătut pasul pe loc, reformele au fost mimate, iar sub paravanul integrării europene au fost comise grave abateri în toate domeniile de activitate. Experiența ne demonstrează că deja a scăzut drastic încrederea și dorința oamenilor de a moderniza țara în maniera în care acest lucru s-a făcut până acum.

În toți acești ani, societatea civilă a muncit foarte mult pentru a susține eforturile Guvernului și a aduce mai aproape de oameni valorile europene. Membrii Platformei ”Pentru Europa” nu au stat prin birouri, au organizat dezbateri publice și seminare în teritoriu, au discutat cu oamenii, au ascultat nemulțumirile lor și au încercat să-i convingă de faptul că integrarea europeană nu este în interesul autorităților, ci al cetățenilor acestei țări. Respectiv, acum, când procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este realmente în primejdie, societatea civilă nu-și poate permite luxul de a sta de o parte, de a nu se implica și de a lăsa ca soarta țării să fie decisă în condițiile unei lipse totale de transparență.

După ce partenerii europeni rând pe rând își exprimă rezerve față de susținerea pe care ar putea să o acorde țării noastre, iar în consecință Moldova riscă să fie izolată și marginalizată de comunitatea europeană, după ce eforturile societății civile din ultimii ani în direcția integrării europene sunt desconsiderate, este important ca măcar acum, partidele, cărora societatea le-a încredințat viitorul țării, să manifeste bun simț, unitate și rațiune, pentru a putea continua calea democratizării și modernizării țării în spiritul angajamentelor negociate în cadrul Acordului de Asociere.

Republica Moldova are o singură șansă de a progresa, de a se dezvolta și a se moderniza - calea integrării europene, pe care a pășit ferm în ultimii ani, dar pe care riscă să o rateze dacă se va lăsa antrenată în jocuri politice cinice. Tot ce a fost clădit cu greu în ultimii ani poate fi spulberat în câteva clipe, dacă autoritățile nu vor conștientiza pericolul la care este supusă țara în rezultatul politicii pe care o promovează.

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat recent la Chișinău că ”Moldova nu trebuie să se dezică de parcursul său european”, ceea ce înseamnă că politicienii noștri mai au o ultimă șansă pentru a se reabilita în fața propriilor cetățeni și a comunității europene.

Prin urmare, dacă autoritățile își doresc cu adevărat să continue procesul de integrare europeană, nu le rămâne decât să probeze acest lucru prin fapte concrete, ceea ce ar însemna:

 • Negocieri cât mai trasparente și urgente în vederea creării unui nou Guvern, care ar avea la bază un singur principiu - cel de a respecta cetățenii Republicii Moldova, care le-au acordat vot de încredere.
 • Adoptarea în cel mai scurt timp a deciziilor necesare pentru a soluționa cazul dispariției banilor de la cele trei bănci.
 • ·         Adoptarea pachetului de legi care se referă la sistemul național de integritate, fapt care ar eficientiza activitatea Centrului Național de Integritate şi ar stabili un mecanism clar de declarare a averii şi intereselor înalţilor demnitari.

Toate acestea ar reda încrederea cetățeanului în faptul că autoritățile își doresc cu adevărat o schimbare în Republica Moldova.  

Platforma societății civile ”Pentru Europa” a solicitat și anterior transparentizarea negocierilor în vederea formării Guvernului după alegerile parlamentare din noiembrie 2004, însă, cu regret, nu a fost auzită. Ne exprimăm speranța că cel puțin de această dată autoritățile vor manifesta corectitudine față de cetățeni și vor forma în cel mai scurt timp un Guvern funcțional, în frunte cu un prim-ministru care nu poate fi șantajat, un prim-ministru responsabil de soarta acestei țări și care nu se lasă antrenat în jocuri politice meschine și compromițătoare.


Platforma Societății Civile „Pentru Europa” este o asociere voluntară a organizațiilor societății civile din R. Moldova, a cărei scop este consolidarea opțiunii de integrare europeană și dezvoltare democratică a țării. Platforma a fost constituită la 30 iunie 2014, la inițiativa societății civile, cu scopul de a aduna organizațiile non guvernamentale, instituțiile publice și alți actori din societate în jurul unei idei naționale: pregătirea R. Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană.

 

Semnatarii Declarației: 

Centrul de resurse ”DIALOG-Pro”

Asociația pentru Politică Externă

Institutul de Politici Publice

Transparency International Moldova

IDIS ”Viitorul”

Fundația ”Est-Europeană”

Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Agenda Națională de Business

Centrul Național de Asistență și Informare a ONG-urilor din Moldova ”CONTACT”

Asociația Obștească ”Terra-1530”

Mișcarea ”Moldova Europeană”

Asociația Obștească ”BIOS”

Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”Gutta-Club”

Centrul de Resurse pentru Tineret ”DACIA”

Asociația Obștească ”Habitat”

Centrul de Drept al Femeilor

Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”

Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova (BPW-Moldova)

Consiliul Național al Tineretului

Asociatia Obștească ”Eco-Răzeni”

Asociația Obștească ”Cutezătorul”

Centrul de Informații GENDERDOC-M

Centrul Pentru Politici și Analize în Sănătate

Asociația Obștească ”Eco-Tiras”

Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informații și Instruire și Moldova

Programul Bună Guvernare al Fundației Soros-Moldova

REC Moldova

Clinica Juridică Universitară

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
EDITORIAL | 10 lecții ale anului 2021: Schimbările de pe arena politică nu sunt întotdeauna așa cum ni le imaginăm

EDITORIAL | 10 lecții ale anului 2021: Schimbările de pe arena politică nu sunt întotdeauna așa cum ni le imaginăm

Partidul Șor nu va mai primi alocații de la stat în anul 2022

Partidul Șor nu va mai primi alocații de la stat în anul 2022

Olaf Scholz este ales noul cancelar al Germaniei, după 16 ani de mandat ai Angelei Merkel

Olaf Scholz este ales noul cancelar al Germaniei, după 16 ani de mandat ai Angelei Merkel

Advertoriale
Fiecare merită să fie recunoscut”! Vezi cum a fost la gala de decernare a premiilor NOTORIUM TRADEMARK AWARDS, ediția a VI-a (VIDEO, GALERIE FOTO)

Fiecare merită să fie recunoscut”! Vezi cum a fost la gala de decernare a premiilor NOTORIUM TRADEMARK AWARDS, ediția a VI-a (VIDEO, GALERIE FOTO)

Mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova consideră că numărul ideal de copii în familie este de cel puțin trei, arată datele Studiului „Generații și Gen”

Mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova consideră că numărul ideal de copii în familie este de cel puțin trei, arată datele Studiului „Generații și Gen”

În premieră, grupul Balkan Pharmaceuticals a fost decernat cu 3 trofee Notorium Trademark Adwards (VIDEO)

În premieră, grupul Balkan Pharmaceuticals a fost decernat cu 3 trofee Notorium Trademark Adwards (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Salariul brut al judecătorilor Curții Constituționale a fost aproape dublat. Stamate: „CC e fundamentul apărării democrației”
 • 2
  Ultima oră! Percheziții în biroul șefului Direcției generale urmărire penală a CNA, Ghenadie Tanas
 • 3
  SUA s-au înțeles cu Germania să închidă gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina (Reuters)
 • 4
  S-au retras din cursa electorală, doar pe facebook. Vicepreședintele CEC spune că nici Marcoci, nici Nesterovschi nu au depus o cerere oficială
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.