OMS avertizează asupra unei posibile epidemii de holeră în Mariupol

OMS avertizează asupra unei posibile epidemii de holeră în Mariupol

Directoarea regională pentru situații de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății, Dorit Nitzan, a declarat la Kiev că se fac pregătiri pentru a face față focarelor de holeră din Mariupol. În orașul care a fost invadat de trupele rusești predomină condițiile insalubre, iar infrastructura a fost distrusă, scrie BBC. 

OMS bate alarma

Canalizarea din Mariupol, la fel ca alimentarea cu apă a orașului, a fost distrusă în timpul luptelor. Cadavrele continuă să se descompună pe străzi și sub dărâmăturile clădirilor, fără ca cineva să le scoată din oraș. Murdăria, resturile și rămășițele umane pot pătrunde în apele subterane și în sistemul de canalizare, au avertizat autoritățile ucrainene.

Publicitate

Directoarea regională a OMS, Dorit Nitzan, a declarat că bolile infecțioase, în special holera, s-ar putea răspândi în Mariupol din cauza sistemului de alimentare cu apă care a fost grav avariat. 

OMS a primit informații de la ONG-urile care lucrează în Mariupol că apele reziduale sunt amestecate cu apa potabilă.

Astfel, există un risc masiv de răspândire a numeroase boli infecțioase, inclusiv a holerei. Nitzan a reamintit că au existat cazuri de holeră în Mariupol până în 2011, adăugând că OMS se pregătește pentru o eventuală epidemie.

Alimentarea cu apă în Mariupol a fost parțial restabilită, dar multe conducte de alimentare au fost distruse, a declarat Nitzan.

Ea a adăugat că OMS pregătește kituri și vaccinuri împotriva holerei și că lucrează, de asemenea, cu alte ONG-uri pentru a ajuta locuitorii din zona ocupată.

 La jumătatea lunii aprilie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a estimat numărul morților din Mariupol la câteva zeci de mii. 

Tot atunci, serviciul de presă al consiliului municipal din Mariupol a emis un avertisment privind riscul unei epidemii mortale și a cerut evacuarea urgentă a 100.000 de locuitori.

„Ocupanții nu sunt în măsură să asigure populația cu hrană, apă și medicamente. Aceștia blochează toate încercările de evacuare. Și fără acest lucru, oamenii vor muri. Condițiile de trai sunt acum ca în evul mediu în Mariupolul ruinat”, a declarat primarul orașului, Vadim Boicenko.

Îngrijorările Rusiei

Pe 28 aprilie, Rospotrebnadzor a emis un decret cu privire la măsurile suplimentare de prevenire a holerei în Federația Rusă, semnat de medicul sanitar șef  al Federației Ruse, Anna Popova. Documentul subliniază necesitatea asigurării controlului apei potabile și a apei din canalizare, în special în locurile de cazare temporară pentru cei care ajung în Rusia.

Potrivit documentului Rospotrebnadzor, agenția recomandă ca regiunile limitrofe cu Ucraina să se ocupe de prevenirea holerei. Pe lângă monitorizarea apelor uzate și a rezervoarelor de apă, oficialii ar trebui să controleze și centrele de detenție temporară pentru cei care sosesc din alte țări, se arată în ordin.

Simultan cu publicarea documentului, administrația regională din Rostov a raportat la sfârșitul lunii aprilie că refugiații din Ucraina au fost testați pentru holeră, iar toate testele au fost negative.

Holera este o infecție diareică acută care apare atunci când apa sau alimentele contaminate pătrund în organism. Dacă nu este tratată, poate provoca moartea în câteva ore. La nivel mondial, în fiecare an sunt raportate între 1,3 și 4 milioane de cazuri de holeră. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal