
Agenția ONU pentru Refugiați: Peste 100 de milioane de oameni și-au părăsit casele din cauza războaielor și conflictelor din lume
Numărul de persoane forțate să fugă de conflict, violență, încălcări ale drepturilor omului și persecuție a depășit pentru prima dată pragul de 100 de milioane. Faptul este determinat de războiul din Ucraina și alte conflicte cu impact ucigător, informează Agenția ONU pentru Refugiați.
・
„O sută de milioane este o cifră cruntă – îngrijorătoare și alarmantă în egală măsură. Este un record care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Acest lucru trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a rezolva și a preveni conflictele distructive, pentru a pune capăt persecuțiilor și pentru a aborda cauzele care forțează oamenii nevinovați să-și părăsească locuințele”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.
Potrivit noilor date de la UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, numărul persoanelor strămutate forțat, din întreaga lume, a crescut la 90 de milioane până la sfârșitul anului 2021, propulsat de noi valuri de violență sau de conflicte prelungite în țări precum Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan și Republica Democratică Congo.
În plus, războiul din Ucraina a determinat opt milioane de migrări pe teritoriul țării în acest an și șase milioane de migrări de refugiați din Ucraina.
Indicele record reprezintă peste 1% din populația globală. Aici se includ refugiați și solicitanți de azil, precum și cele 53,2 milioane de persoane care au migrat în interiorul granițelor statului în care se aflau ți în care se desfășoară conflictelor, potrivit unui raport recent al Centrului de Monitorizare a Deplasărilor Interne (IDMC).
„Răspunsul internațional la situația oamenilor care fug de război în Ucraina a fost covârșitor de pozitiv. Lumea a dat dovadă de compasiune și avem nevoie de o mobilizare similară pentru toate crizele din întreaga lume. Dar, în cele din urmă, ajutorul umanitar este un ajutor și nu un remediu. Pentru a inversa această tendință, singurul răspuns este pacea și stabilitatea, astfel încât oamenii nevinovați să nu fie forțați să joace între pericolul acut acasă sau fuga precară și exil”, a adăugat Grandi.