Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta modifică la Strategia Securității Alimentare. Solicitarea vine în contextul în care îl ultima perioadă se atestă o creștere a prețurilor la produse alimentare, inclusiv la uleiul vegetal.
Potrivit Asociației, în Republica Moldova domeniile de păstrare, transportare și export a cerealelor și culturilor oleaginoase, precum și procesarea anumitor produselor agricole, sunt controlate de un singur agent economic unde nu sunt respectate standardele internaționale de transparență financiară.
Prin urmare, Asociația Fermierilor solicită interzicerea existenței pozițiilor dominante în sectoarele producerii, păstrării, procesării și comercializării produselor agroalimentare pentru orice companie.
De asemenea se cere modificarea legislației protecției concurenței prin introducerea unor proceduri prioritare și reduse în timp în vederea investigării abuzurilor și acordurilor de cartel pe piețele agroalimentare și dublarea amenzilor pentru aceste încălcări.
Se mai solicită subvenționarea fermierilor mici și mijlocii și cooperativelor acestora în scopuri creșterii, păstrării și procesării culturilor strategice pentru securitatea alimentară precum și interzicerea companiilor, controlate direct sau indirect din offshoruri, să arendeze terenuri agricole în Republica Moldova.
Totodată fermierii solicită extinderea rezervelor de stat prin procurarea de la producătorii autohtoni cantităților necesare de grâu, porumb, ulei vegetal și zahăr în vederea asigurării securității alimentare în perioada de un an.
Menționăm că, uleiul vegetal a înregistrat o nouă scumpire, prețul acestuia fiind acum cu 25% mai mare. Astfel, uleiul care până nu demult costa între 36 și 39 de lei acum poate fi procurat cu 48-50 de lei.
AGORA amintește că, Consiliul Suprem de Securitate a decis că în perioada stării de urgență, uleiurile dezodorizate vor face parte din lista produselor social importante, iar prețul de comercializare a acestora va fi reglementat. În același timp, începând cu 19 mai 2022, TVA-ul la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești se va face fără drept de deducere.
Ulterior, grupul Trans-Oil s-a adresat în instanța de judecată după decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care s-a hotărât că TVA-ul la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital
