Ceban propune Guvernului: Hotelul Național să fie declarat monument ocrotit de stat, reabilitat și transformat în centru pentru tehnologii informaționale

Ceban propune Guvernului: Hotelul Național să fie declarat monument ocrotit de stat, reabilitat și transformat în centru pentru tehnologii informaționale

Clădirea Hotelului Național să fie inclus în Registrul Monumentelor ocrotite de stat, naționalizată și reabilitată de stat în baza unui concurs. Aceasta e propunerea cu care se adresează edilul capitalei, Ion Ceban, către Guvern. Mai mult, edilul sugerează și ce ar putea să apară în clădire și anume, un centru pentru tehnologii informaționale.

„Săptămâna trecută, ne-am pomenit că Hotelul Național se îngrădește cu un gard improvizat din material, plus că este închis drumul public fără permisiune de la Primărie pentru aceste acțiuni. Poliția prezentă la fața locului nu intervenea. Explicația poliției era că gardul se instalează ca oamenii străzii să nu aibă acces în clădire. După care bâlbâieli în spațiile publice. Noi la executiv credem că s-a dorit intervenția de demolare și învinuirea primăriei în toate, intenționat. Într-un final, primăria a revocat autorizația de demolare a Hotelului Național”, spune edilul capitalei, după evenimente de vineri.

Mai mult șeful de la Primăria Chișinău vine cu o propunere către Guvern și anume ca clădirea să fie inclusă în Registrul Monumentelor ocrotite de stat.

Publicitate

„Așa cum ați făcut cu clădirea Procuraturii Generale, a Maternității sau a Stadionului Republican, dacă cu adevărat vă pasă și țineți la acest edificiu, propun ca Hotelul Național să fie inclus în Registrul Monumentelor ocrotite de stat. Iar ulterior, propunerea ar fi ca clădire să fie naționalizată și reabilitată de stat în baza unui concurs. Iar acolo să fie dezvoltat un centru de tehnologii informaționale, centru pentru tineri, diasporă. Noi suntem gata să ne alăturăm acestui proiect”, sugerează Ceban.

AGORA amintește că vineri, în timp ce viceprimarul capitalei, restabilit în funcție prin hotărârea instanței de judecată, Victor Chironda, spunea că a început demolarea clădirii, Primăria Chișinău declara că Agenția de Supraveghere Tehnică urmează să verifice declarația de inițiere a lucrărilor și dacă proprietarul deține proiectul de execuție a lucrărilor de demolare coordonat în modul stabilit de legislație. Zona a fost izolată, la fața locului fiind prezente mai multe echipaje de poliție.

La scurt timp, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a semnat o dispoziție prin care a revocat autorizația din 4 iunie 2021 care permite demolarea clădirii Hotelului Național. Aceasta datează cu 20 mai, fiind emisă la scurt timp de la izolarea zonei pentru presupuse lucrări de demolare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal