Ultima oră! CSP acordă calificativul „nesatisfăcător” activității lui Stoianoglo și propune demiterea procurorului general suspendat

Ultima oră! CSP acordă calificativul „nesatisfăcător” activității lui Stoianoglo și propune demiterea procurorului general suspendat

Consiliul Superior al Procurorilor acordă calificativul „nesatisfăcător” activității desfășurate de Alexandr Stoianoglo în perioada exercitării mandatului de procuror general. Aceasta după ce a fost audiat Raportul Comisiei de evaluare a performanțelor activității lui șefului suspendat al PG. Mai mult, CSP propune președintei Maia Sandu demiterea acestuia.

„Consiliul Superior al Procurorilor cu majoritatea voturilor a hotărât: Se ia act de raportul Comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului general suspendat de drept din funcție Alexandr Stoianoglo. Se acordă calificativul „nesatisfăcător” a activității desfășurate de Alexandr Stoianoglo în perioada exercitării mandatului de procuror general. Se propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo”, a spus președinta CSP, Angela Motuzoc.

Ministrul Justiției a anunțat că are o opinie separată la decizia din 23 mai a CSP.

Publicitate

„Am anunțat că voi formula o opinie separată concordantă cu privire la hotărârea adoptată de CSP. Or colegii din CSP nu au susținut propunerile mele privind sesizarea ANI referitor la un potențial conflict de interese, dar și inițierea unei proceduri disciplinare având în vedere existența unei multitudini de semne privind comiterea de către Alexandr Stoianoglo a abaterii disciplinare. Considerentele le voi expune în textul opiniei”, a precizat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.

Amintim că anterior, membrii CSP au respins cererea avocatului lui Alexandr Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, de a suspenda examinarea raportului privind performanțele acestuia.

Comisia de Evaluare a Performanțelor procurorului general suspendat a catalogat drept nesatisfăcătoare performanțele lui Alexandr Stoianoglo, în perioada exercitării mandatului (29 noiembrie 2019 - 5 octombrie 2021).

Ulterior, Alexandr Stoianoglo a venit cu o reacție. „S-a încheiat, în sfârșit, „circul evaluării procurorului general. Clovnii urcați la rampă și-au jucat spectacolul, iar acum, nerăbdători, își așteaptă aplauzele. Doar că nu prea avem ce aplauda din moment ce toți știu că rezultatul fusese preconceput, iar circarii” s-au antepronunțat din start”, a scris procurorul general suspendat pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că, procedura de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo a fost inițiată prin hotărârea CSP, la 11 noiembrie 2021.

Demararea acestei proceduri a devenit posibilă, după ce Parlamentul a modificat Legea cu privire la Procuratură și după sesizarea depusă de către președinta Maia Sandu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal