Un diplomat rus în vârstă de 41 de ani, din cadrul oficiului ONU de la Geneva, și-a prezentat demisia. Boris Bondarev le-a transmis colegilor săi străini o scrisoare în care critică decizia Rusiei de a invada Ucraina, transmite The Associated Press.
„Timp de douăzeci de ani din cariera mea diplomatică am văzut diferite turnuri ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea ca la 24 februarie anul acesta”, a scris el, făcând aluzie la data invaziei rusești în Ucraina.
„Războiul agresiv declanșat de Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale, nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci și, probabil, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus, cu o literă Z care taie toate speranțele și perspectivele pentru o societate prosperă și liberă în țara noastră", a scris Bondarev.
Contactat telefonic de Associated Press, Bondarev, un consilier diplomatic care s-a concentrat pe rolul Rusiei în cadrul Conferinței pentru dezarmare de la Geneva, a confirmat că și-a prezentat demisia într-o scrisoare adresată ambasadorului Gennadi Gatilov.
„Este intolerabil ceea ce face acum guvernul meu", a declarat Bondarev pentru Associated Press. „În calitate de funcționar public, trebuie să port o parte de responsabilitate pentru asta. Și nu vreau să fac asta".
Bondarev a declarat că nu a primit încă nicio reacție din partea oficialilor ruși.
El a declarat pentru că nu intenționează să părăsească Geneva. Anterior, el a spus că și-a exprimat dezaprobarea față de război colegilor ruși.
„Unii au spus: „Toată lumea nu este de acord, dar trebuie să continuăm să lucrăm”, în timp ce alții au răspuns: „Taci și nu mai răspândi această influență negativă, mai ales în rândul diplomaților mai tineri”, și-a amintit el.
„Dacă cazul meu este urmărit penal, atunci, dacă alți oameni care ar fi dorit să mă urmeze, nu ar mai face-o”, a spus Bondarev.
În declarația sa în limba engleză, pe care a spus că a trimis-o prin e-mail la aproximativ 40 de diplomați, Bondarev a spus că cei care au conceput războiul „vor un singur lucru: să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase și de prost gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și cost cu întreaga marină rusă, bucurându-se de putere nelimitată și impunitate totală”.
Demisia reprezintă o recunoaștere publică rară, dacă nu fără precedent, a nemulțumirii față de războiul Rusiei în Ucraina în rândul corpului diplomatic rus. Ea survine într-un moment în care guvernul lui Putin a încercat să reprime disensiunile legate de invazie și să înăbușe relatările care intră în conflict cu linia guvernului rus cu privire la modul în care se desfășoară așa-numita „operațiune militară specială”.
Vezi și aceste știri

Italia declară stare de urgență în cinci regiuni nordice din cauza celei mai grave secete din ultimii 70 de ani

Un bebeluș de trei luni a decedat după ce ar fi fost aruncat de la etaj de către tatăl său
