Un diplomat rus și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea

Un diplomat rus și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea

Un diplomat rus în vârstă de 41 de ani, din cadrul oficiului ONU de la Geneva, și-a prezentat demisia. Boris Bondarev  le-a transmis colegilor săi străini o scrisoare în care critică decizia Rusiei de a invada Ucraina, transmite The Associated Press. 

„Timp de douăzeci de ani din cariera mea diplomatică am văzut diferite turnuri ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea ca la 24 februarie anul acesta”, a scris el, făcând aluzie la data invaziei rusești în Ucraina. 

„Războiul agresiv declanșat de Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale, nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci și, probabil, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus, cu o literă Z care taie toate speranțele și perspectivele pentru o societate prosperă și liberă în țara noastră", a scris Bondarev.

Publicitate

Contactat telefonic de Associated Press, Bondarev, un consilier diplomatic care s-a concentrat pe rolul Rusiei în cadrul Conferinței pentru dezarmare de la Geneva, a confirmat că și-a prezentat demisia într-o scrisoare adresată ambasadorului Gennadi Gatilov.

„Este intolerabil ceea ce face acum guvernul meu", a declarat Bondarev pentru Associated Press. „În calitate de funcționar public, trebuie să port o parte de responsabilitate pentru asta. Și nu vreau să fac asta".

Bondarev a declarat că nu a primit încă nicio reacție din partea oficialilor ruși.

El a declarat pentru că nu intenționează să părăsească Geneva. Anterior, el a spus că și-a exprimat dezaprobarea față de război colegilor ruși.

„Unii au spus: „Toată lumea nu este de acord, dar trebuie să continuăm să lucrăm”, în timp ce alții au răspuns: „Taci și nu mai răspândi această influență negativă, mai ales în rândul diplomaților mai tineri”, și-a amintit el.

„Dacă cazul meu este urmărit penal, atunci, dacă alți oameni care ar fi dorit să mă urmeze, nu ar mai face-o”, a spus Bondarev.

În declarația sa în limba engleză, pe care a spus că a trimis-o prin e-mail la aproximativ 40 de diplomați, Bondarev a spus că cei care au conceput războiul „vor un singur lucru: să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase și de prost gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și cost cu întreaga marină rusă, bucurându-se de putere nelimitată și impunitate totală”.

Demisia reprezintă o recunoaștere publică rară, dacă nu fără precedent, a nemulțumirii față de războiul Rusiei în Ucraina în rândul corpului diplomatic rus. Ea survine într-un moment în care guvernul lui Putin a încercat să reprime disensiunile legate de invazie și să înăbușe relatările care intră în conflict cu linia guvernului rus cu privire la modul în care se desfășoară așa-numita „operațiune militară specială”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal