Decizie CSM: Judecătorul Oleg Melniciuc, suspendat din funcție

Decizie CSM: Judecătorul Oleg Melniciuc, suspendat din funcție

Magistratul Oleg Melniciuc, condamnat pentru îmbogățire ilicită și fals în acte publice, a fost suspendat din funcția de judecător. Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul în acest sens, după solicitarea procurorului general Dumitru Robu. Hotărârea a fost pronunțată la ședința din 24 mai a CSM.

Magistratul Oleg Melniciuc este primul judecător condamnat pentru îmbogățire ilicită și fals în acte publice. Acesta a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, într-un penitenciar de tip închis.

Sentința a fost pronunțată în toamna anului 2021 de magistrata Aurelia Pleșca.

Publicitate

Conform portalului anticorupție.md, în vara anului 2017, procurorii au pornit un dosar penal pe numele lui Oleg Melniciuc. Magistratul era acuzat că, în perioada 2013–2017, ar fi inclus intenționat date incomplete sau false în declarația de avere şi interese personale, dar și că deține bunuri valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite care nu puteau fi obținute legal. Acesta ar fi omis includerea unui venit de 48.000 de lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar.

Potrivit procurorilor, pentru a majora veniturile declarate, Melniciuc ar fi inclus în aceeași declarație, date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10.000 de lei decât declarase anterior. În același timp, magistratul ar fi indicat o valoare mai mică de preț, la dobândirea unui automobil de 450.000 de lei, prețul real de cumpărare a automobilului fiind de 41.000 de euro (895.555 de lei potrivit ratei BNM la data procurării).

Procurorii au mai stabilit că magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru 2014–2016 venituri totale obținute în mărime de 1.444.958 de lei, în această perioadă, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate plăți în valoare totală de peste 2.000.000 de lei. În vederea confiscării extinse, procurorii au aplicat sechestre pe bunurile și mijloacele financiare ale inculpatului în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.

La 6 februarie 2018, Procuratura Anticorupție i-a intentat lui Oleg Melniciuc un nou dosar, fiind învinuit de trafic de influență. Motiv a servit plângerea unui bărbat precum că i-ar fi transmis lui Melniciuc o sută de mii de euro pentru rezolvarea unui dosar. Urmărirea penală, în cel de al doilea dosar, nu a fost finalizată.

După reținerea din vara anului 2017, Oleg Melniciuc a depus cerere pentru concediu de îngrijire a copilului. În martie 2019, concediul i-a expirat, iar magistratul a mai depus o cerere de concediu, din cont propriu, pentru mai multe luni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal